Policie žádá postavení aktérů vydírání reportéra Hynka před soud

Policie uzavřela vyšetřování případu vydírání televizního reportéra Jiřího Hynka a jednoho podnikatele, spis v nejbližších dnech předá žalobci. Šestičlennou skupinu obviněných v čele s jednatelem mělnické firmy Fytoz Stanislavem Ohemem navrhne postavit před soud. Ke stíhaným patří i bývalý policista z Hradce Králové, padesátiletý Miroslav Siksta. Podle obvinění za přislíbenou finanční odměnu Ohemovi s vydíráním radil a dodával mu informace o poškozených.

Hynek čelil od konce loňského srpna výhrůžkám kvůli reportáži v pořadu Fakta o tom, jak firma Fytoz dovážela z Ruska hnojiva. Ukázal, jak český zemědělský trh zaplavily tisíce litrů padělku americké látky Command na hubení plevele u brambor, luštěnin a řepky olejné. Podnikatelé podle Hynka nakoupili ve velkém chemickou látku, kterou po přelepení štítku na láhvi vydávali za americký přípravek. Prodali ho pětkrát dráž, než co chemikálie stojí, jejich zboží je však pro ošetření plodin neúčinné.

Zadavateli vydírání jsou podle policie Ohem a společník z jeho firmy, kteří za napadení reportéra slíbili čtvrt milionu korun. Podle policie se snažili hrozbami zabránit Hynkovi v dokončení další reportáže. Údajně mu hrozili tím, že když se nepřestane zajímat o aktivity firmy Fytoz, nechají mu zlámat ruce a nohy. Podle obvinění si najali podnikatele z Frenštátu pod Radhoštěm, který si pak na "špinavou práci" vyhlédl dva muže z Nového Jičína. Každému z nich slíbil za zbití Hynka 35.000 korun.