Policie zadržela 11 údajných členů Berdychova gangu

Policie v sobotu ráno na několika místech zadržela 11 lidí podezřelých z loupežných přepadení. Zadržené řadí k takzvanému Berdychovu gangu, sdělila ČTK mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová. Policie je podezírá ze spáchání 13 skutků od roku 1995. Obviněni jsou z loupeže, krádeže a zbavení osobní svobody.

Operace s pracovním názvem Kami začala v pátek večer. Policisté nejdříve obvinili 13 podezřelých, kteří už jsou stíháni ve vězení. Potom provedli 24 domovních prohlídek, při kterých zajistili mimo jiné zbraně, peníze a padělky dokladů. Vzhledem k tomu, že někteří z podezřelých mohli být ozbrojeni, podílel se na zásahu Útvar rychlého nasazení a zásahová jednotka. Celkem se akce účastnilo přes 450 policistů. Pro všech 11 zadržených navrhuje státní zástupce vazbu. "V případě uznání viny hrozí obviněným až 15 let," uvedla mluvčí.

Zadržení se podle policie nejméně ve čtyřech případech za pomoci mučení snažili z podnikatelů dostat peníze. Přepadávali rovněž vytypované kamiony a přepravce peněz. V roce 1999 údajně přepadli muže, o kterém věděli, že bude mít u sebe tři miliony korun na výplaty zaměstnanců pražské vysoké školy. Poslední případ je z roku 2004, kdy se podle policie vloupali do firmy, kde chtěli ukrást 1,5 milionu korun. To se jim však nepodařilo.

Gang kolem Davida Berdycha se podle policie dopustil vražd, loupeží a vydírání bohatých podnikatelů. Jeho členy byli údajně i elitní policisté. V kauze Berdychova gangu už je obžalováno či stíháno 51 lidí. "Ani toto číslo však není konečné," upozornila Kosinová. Členové gangu se podle policie obohatili o desítky milionů korun. Podle obvinění v přestrojení za policisty přepadli a unesli řadu podnikatelů, dva prý zavraždili. Navíc při fingovaných dopravních kontrolách přepadali kamiony. Díky napojení na detektivy využívali znalostí policejní taktiky, používali policejní výstroj, výzbroj a padělané doklady. Zpočátku byl za hlavního organizátora považován Berdych, postupně se ale začaly karty obracet i v neprospěch stíhaných policistů. Jednatřicetiletému Berdychovi soud loni v červnu vyměřil pětiletý trest vězení za vydírání podnikatele. Verdikt je pravomocný. Soudy řeší několik dalších případů.