Policie zadržela pacienta, který utekl z léčebny Kosmonosech

Čtyřiatřicetiletého nebezpečného sexuálního devianta Romana Gábora, který v pátek utekl spolu s dalšími dvěma pacienty z Psychiatrické léčebny Kosmonosy, zadržela v noci na neděli policie v Praze. Druhý uprchlý sexuální deviant Roman Fron, který navíc trpí žloutenkou typu C, je stále na útěku, řekl ČTK mladoboleslavský policejní mluvčí Ladislav Mareš. Třetí uprchlík, šestnáctiletý mladík, se už v sobotu sám přihlásil policii.

Gábora zadrželi policisté hlídkové služby při kontrole v Praze 4 a dopravili ho zpět do léčebny v Kosmonosích. Šestnáctiletý pacient, který s oběma muži uprchl, se přihlásil na policejním oddělení v Praze. Protože se jedná o mladistvého, policie o něm podle zákona bližší informace nesdělila.

Trojice utekla z uzavřeného oddělení se zpřísněným režimem. Muži přeřezali a ohnuli mříže na okně v ložnici v přízemí. Osmadvacetiletý Fron i čtyřiatřicetiletý Gábor již utekli z léčebny v srpnu a policie po nich vyhlásila celostátní pátrání. Přivedla je zpátky, ale pacienti předem varovali, že útěky zopakují. Gábor v léčebně pobýval na základě rozhodnutí soudu kvůli znásilnění. Obětí měla být jeho neteř. Ochrannou léčbu mu soud nařídil v roce 1999. Fron trpí podle lékařů patologickou sexuální agresivitou. Byl i sedm let ve vězení a soud mu nařídil léčení. Šestnáctiletý mladík byl sice do léčebny umístěn na základě rozhodnutí soudu, ale léčba mu zatím nařízena nebyla.