Policie zatkla dva muže prodávající radioaktivní materiál

Policie zatkla v pátek v brněnském hotelu Voroněž dva muže z Prešova, kteří se pokoušeli za 600.000 eur, tedy více než 19 milionů korun, prodat tři kilogramy neznámého radioaktivního materiálu. Podle vyjádření Státního ústavu pro jadernou bezpečnost, který látku zkoumá, nebylo za posledního tři čtvrtě roku nikde na světě větší množství takového materiálu zajištěno, uvedl tisková mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu sledovali čtyřiapadesátiletého M. P. a šestačtyřicetiletého V. J. týden. Pachatelé byli zadrženi při přepočítávání peněz. Materiál detekoval policista, který se obchodu zúčastnil a byl vybaven speciální technikou, uvedla mluvčí. Zajištěný radioaktivní materiál na místě převzali pracovníci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a nyní ho analyzují.

Podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové je už teď vyloučeno, že by zadržená látka byla nebezpečná. "Je prakticky vyloučeno, že by se jednalo o materiál, který by byl přímo použitelný k výrobě jaderné zbraně, to znamená o vysoce obohacený uran či plutonium," uvedla Drábová. "S největší pravděpodobností půjde o nízkoobohacený uran, který měl sloužit k obchodu, který se v Evropě už po několik let sleduje, to znamená tyhle úniky materiálu ze zemí bývalého sovětského bloku," dodala.

Proti oběma pachatelům bylo zahájeno trestní stíhání pro pokus trestného činu nedovolené výroby a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečné látky a nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Při prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na 15 let. O návrhu na jejich vzetí do vazby rozhodne v nejbližších dnech soud.

Množství zadržené radioaktivní látky je nebývalé. Naposledy byl v České republice podobný materiál zajištěn v roce 1994. Tehdy šlo 2,74 kilogramu, uvedla Kosinová.