Policie zatkla muže, který hrozil otrávením vody v Praze

Policie v pátek zatkla pětapadesátiletého muže, který je podezřelý, že tento týden hrozil otrávením pitné vody v Praze. "Je důvodně podezřelý ze spáchání trestných činů šíření poplašné zprávy a vydírání," řekla Eva Miklíková z pražské policie.

Anonym v úterý v dopise primátorovi hlavního města Pavlu Bémovi napsal, že vodu v metropoli otráví kyanidem a rtutí. Žádal peníze, ale částku neupřesnil. Pokud soud prokáže zadrženému muži vinu, hrozí mu až tři roky vězení.

Kriminalisté z Prahy 1 nyní vyšetřují motivy jeho činu. Policejní rada má podezřelého ještě dnes obvinit z obou trestných činů a a navrhnout vazbu, dodala Miklíková. Podrobnější informace chce policie zveřejnit až v během příštího týdne.

Bezpečnostní opatření přijatá kvůli anonymu město odvolá patrně v pondělí. "V pondělí ráno máme poradu s policií. Také policie uvedla, že nejprve se musí stoprocentně potvrdit, že zadržený muž je opravdu pachatel, a poté záleží na domluvě s magistrátem a se společností Pražské vodovody a kanalizace (PVK).

Pražské vodovody a kanalizace zvýšily ostražitost v úpravnách vody, vodojemech a dalších důležitých vodohospodářských objektech již v únoru kvůli možnosti teroristických útoků v souvislosti s válkou v Iráku. Všechny objekty, které jsou důležité pro výrobu pitné vody, jsou zamčeny a pod kontrolou. Ve všech provozech je nepřetržitá ostraha. V úpravnách jsou kontaktní čidla napojená na velín, jež signalizují každý vstup do objektů. Pokud by někdo hodlal vodu otrávit ještě před Prahou, tedy v úpravnách na Želivce či v Káraném, prozradili by to pstruzi. Tento druh ryb je na čistotu vody velice citlivý. Chování pstruhů neustále monitorují kamery.

Už před časem hrozil v metropoli anonym tím, že kyanidem otráví jídlo v pražských nemocnicích. Chtěl 300 milionů korun. Dvě lahvičky byly nalezeny v Praze 2. Policie poté dopadla dva podezřelé muže, z nichž jeden se k činu přiznal. Oba jsou teď ve vazbě.