Politici si připomněli výročí srpnových událostí roku 1968

Před 38 lety překročila vojska Varšavské smlouvy hranice Československa. Zahájení okupace si před budovou Českého rozhlasu v Praze připomněli politici a pamětníci. Po pietním aktu s kladením věnců promluvili ke shromážděným například místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS), předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) a pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Většina řečníků varovala před zapomínáním na srpnové události. Podle Béma nesmí být zapomenuto nic z toho, co se v Evropě dělo pod komunistickou nadvládou. "Zapomínání a neznalost historie vede k opakování, k pokřivenému myšlení a fatálním omylům nastupující generace," řekl ve svém projevu Bém. Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel (ČSSD) zdůraznil, že svoboda není samozřejmost a snáze se ztrácí, než znovu nabývá. Podle Vlčka chápe současná mladá generace invazi jako roztržku mezi komunistickými státy, což je nespravedlivé vůči těm, kteří bránili rozhlas a padli za svobodu a čest.

Liška zase zdůraznil, že okupace v roce 1968 rozložila společnost více než padesátá léta. "Společnost se s tímto morálním selháním dodnes nevyrovnala," dodal. Před zapomínáním varoval také ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík, který se nejvíc obává neznalosti mladé generace. "Bylo by špatné, kdyby se zapomnělo na památní desky na budově rozhlasu, stejně jako na desky připomínající oběti Jana Palacha a Jana Zajíce," prohlásil. Proto považuje za důležitý rozhlas a další média, která o paměť národa pečují. Primátor Bém vyzdvihl také pozitivní stránky srpnových událostí a pochválil obdivuhodný postoj drtivé většiny společnosti a její aktivní odpor. Podle něj je také dobré, že v té době mnoho lidí vystřízlivělo ze snahy reformovat komunismus.

Invaze vojsk do Československa násilně přerušila reformní proces Pražské jaro. Před budovou Českého rozhlasu se odehrály nejtvrdší střety mezi okupačními vojáky a obyvateli hlavního města. Od zahájení okupace do začátku října zabili cizí vojáci podle Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu v Československu 72 lidí, těžce zranili 276 a lehce 422 lidí. V srpnu 2005 se za invazi do Československa omluvil bývalý polský prezident Wojciech Jaruzelski. Morální odpovědnost Ruska za okupaci přiznal v Praze letos na jaře ruský prezident Vladimir Putin.

Parlament loni v květnu schválil zákon o odškodnění obětí okupace, v červenci 2005 vláda vyčlenila na odškodnění 259 milionů korun. Nárok se vztahuje na období od srpna 1968 do června 1991. Lidé musí prokázat lékařskou zprávou, úmrtním listem, výpovědí nejméně dvou svědků nebo jiným způsobem smrt, zranění nebo znásilnění v důsledku okupace.