Politologové: Největším favoritem další volby stále zůstává Klaus

Politologové oslovení ČTK se shodují, že favoritem dalšího kola volby prezidenta republiky zůstává současná hlava státu Václav Klaus. Podle Zdeňka Zbořila se ale nakonec ČSSD vyplatila obstrukční taktika z pátku, protože díky dnešní absenci několika zákonodárců se situace přes noc změnila a Klaus těsně dostatek hlasů nezískal. Jan Outlý si myslí, že neúplný počet zákonodárců ve finále poškodil ODS. "Pokud by byli přítomni, Klaus by byl patrně zvolen," řekl ČTK. Nemyslí si ale, že chyběli záměrně. Svědčí o tom dlouhá jednání, žádná ze stran s tím nepočítala, uvedl politolog. Také podle Bořivoje Hnízda se zdá, že nepřítomnost třech zákonodárců spíš uškodila Klausovi. "Ale je těžké spekulovat," uvedl. Zbořil doplnil, že Klausovi nahrává vysoký počet obdržených hlasů v třetím kole první volby. I Hnízdo považuje nadále za hlavního kandidáta Klause. Ještě větší šanci mu dává v případě, že bude postaven třetí kandidát od KSČM. Outlý si nemyslí, že by měl šanci na úspěch, komunisté si však posílili postavení pro další vyjednávání. Všechny politické strany podle Zbořila podcenily to, že je výsledek volby může zostudit. Výjimkou je podle něj KSČM, která nakonec se svojí taktikou uspěla. "Je to naděje pro KSČM být nevěstou pro všechny," konstatoval.

Pád vlády podle Outlého nehrozí. "Rozjitřené výroky se daly očekávat. Za dva týdny to nebude hrát roli," řekl politolog. Postoje vládních stran ke kandidátům byly deklarovány předem, připomněl. Prezidentská volba ale může být jednou ze zkušeností, které se skládají dohromady, dodal Outlý. Podle Hnízda by se koalice dostala do problémů, pokud by Klaus nebyl zvolen ani příště. "To ODS už několikrát naznačila. Kdyby byl zvolen, tak se na tyto záležitosti trošičku pozampomnělo," uvedl s poukazem na postoj zelených ke Klausovi a nejednotnost lidovců. Podle Zbořila by vládní krize mohla vyústit v to, že bude ODS zvažovat, zda nadále pokračovat v podpoře Václava Klause.

Parlament podle Zbořila neprojevil dostatečnou úctu k instituci prezidenta, tím že oba kandidáti museli na hlasování dlouho čekat. "Tohle je hlavní nedůstojnost té volby," podotkl. Podle Outlého byla podceněna příprava volby. Pochybila podle něho ODS, která ví, jak urputný je šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek, a měla počítat s tím, že bude i využívat i procedurální záležitosti. Občanští demokraté na ně nebyli schopni reagovat, konstatoval Outlý.