Politologové: Za úspěchem nezávislých je absence liberální strany

Vysoké preference dvou sdružení nezávislých kandidátů v průzkumech před volbami do Evropského parlamentu jsou podle politologů důsledkem neexistence silné liberální strany ve středu české politické scény. Politologové ale zároveň upozorňují na to, že výsledky voleb se od průzkumů mohou lišit - respondentům, agenturám i politickým stranám totiž s volbami do Evropského parlamentu chybí zkušenosti.

"Evropské volby jsou do značné míry specifické. Velmi často se i v Evropské unii mají šanci prosadit i strany, které v domácí politice jsou v zásadě marginální," poznamenal politolog Daniel Kunštát. Takové strany totiž podle něj těží z toho, že k evropským volbám chodí méně lidí, kteří navíc přesně nevědí, co od zvolených požadují. "Velmi často se také lidé skrze evropské volby vyjadřují k domácí politice a staví se do opozice proti všem politickým stranám," dodal. Obě sdružení nezávislých se podle něj dají zařadit do politického středu. Nezávislé vede senátor Vladimír Železný, Sdružení nezávislých spolu s Evropskými demokraty Josef Zieleniec. Tyto dvě kandidátky podle něj nejvíce voličů přebírají vládní sociální demokracii a Unii svobody-DEU.

Také Bohumil Doležal se domnívá, že po Unii svobody zbyla "veliká díra a bezprizorní, dezorientovaní voliči pod vlivem 'havlovských' teorií o pravdě a lásce a nepolitické politice". Tito voliči hledají, koho volit, a ze současné nabídky velkých stran nemají nikoho, kdo by je přitahoval. Druhou věcí je, že voliči nemají přesné požadavky na subjekt, který by chtěli do Evropského parlamentu poslat. "A ti nezávislí jsou tak mlhaví, že si do nich člověk může promítnout svá libovolná přání a tužby," uvedl. Svou roli hraje i "vžitá česká představa, že politika je svinstvo a nezávislí jsou méně političtí než politické strany".

Politolog Tomáš Lebeda ale upozorňuje na to, že průzkumy před evropskými volbami mohou být zrádné. "Můj osobní názor je, že řada lidí, která se identifikuje s těmito hnutími nezávislých, nakonec třeba volit vůbec nepřijde. Prostě nevím, nemáme zkušenost s voličským chováním v evropských volbách," tvrdí. Evropští voliči i podle něj příliš dobře nevědí, co je posláním Evropského parlamentu, a proto jim ta soutěž nepřijde důležitá. "Proto tedy nevolí standardní politické strany, ale vybírají si sympatické osobnosti," vysvětlil. Dalším vysvětlením může být celostátní kandidátka, a tudíž i velmi důležitá role jejího charismatického lídra, jakým je Vladimír Železný.

Češi podle většiny posledních průzkumů veřejného mínění vyberou 11. a 12. června své první evropské poslance mezi kandidáty jen šesti z 31 politických uskupení. Suverénní vítězství průzkumy předvídají u ODS, za níž by měly s přibližně deseti- až patnáctiprocentní ztrátou následovat KSČM a ČSSD. Překročení pětiprocentní hranice průzkumy předpovídají ještě u KDU-ČSL, hnutí Nezávislí a Sdružení nezávislých spolu s Evropskými demokraty.