Polský Orlen čeká na stanovisko Bruselu k převzetí Unipetrolu

Polská firma PKN Orlen již odeslala do Bruselu podklady nutné k tomu, aby mohla Evropská komise posoudit převzetí českého Unipetrolu. Jakmile Brusel koupi schválí, bude moci PKN Orlen doplatit zbytek ceny. "Všechny materiály jsme odeslali, vše probíhá podle určeného plánu," řekl ČTK mluvčí Orlenu Krzysztof Mikolajczyk. Brusel by se měl vyjádřit hlavně k tomu, zda Orlen při koupi Unipetrolu neobdržel takzvanou veřejnou podporu, tedy zda například za něj nezaplatil nižší cenu, než která odpovídá tržní hodnotě. Kdy výrok padne, mluvčí polské firmy nedokázal říci. "Doufám, že to bude brzy," uvedl pouze. Podle českého Fondu národního majetku by v případě, že se nevyskytnou komplikace, mohla být transakce dokončena přibližně na podzim.

Právě kvůli tomu, že koupi Unipetrolu zatím neschválila Evropská komise, firma PKN Orlen minulý týden odvolal své dva zástupce z dozorčí rady české společnosti. "Vyplývá to z mezinárodních předpisů. Dokud úřady neposvětí akvizici, nemohou být naši zástupci ve statutárních orgánech," objasnil důvody stažení zástupců z dozorčí rady Unipetrolu mluvčí Orlenu.

O prodeji třiašedesátiprocentního státního balíku akcií v Unipetrolu společnosti PKN Orlen rozhodla koncem dubna vláda premiéra Vladimíra Špidly. Polská společnost, která je mimochodem největším prodejcem pohonných hmot ve střední Evropě a jejíž hodnota se odhaduje na přibližně 93 miliard korun, za Unipetrol nabídla 13,05 miliardy korun. Díky tomu se prodej Unipetrolu stal největší privatizací Špidlovy vlády.

Do skupiny Unipetrolu patří mimo jiné chemická firma Spolana, největší tuzemský provozovatel čerpacích stanic Benzina a také zpracovatel ropy Česká rafinérská. Unipetrol drží v rafinerii 51 procent. Předkupní právo na ně ale má konsorcium společností Agip, Shell a ConocoPhillips, které vlastní také zbývajících 49 procent akcií České rafinérské.