Poslanci chtějí opět regulovat chování řetězců vůči dodavatelům

Zakázat zneužívání ekonomické závislosti navrhuje novela zákona o ochraně hospodářské soutěže, kterou v těchto dnech předložili ve sněmovně poslanci ČSSD. Jde o normu, která má mimo jiné regulovat vztahy obchodních řetězců a jejich dodavatelů. Takovýto návrh již jednou sněmovna přijala loni v květnu, když přehlasovala senátní veto. Normu však tehdy vetoval i prezident a vzhledem k volbám už ho sněmovna nestihla přehlasovat.

Návrh definuje ekonomickou závislost například jako požadování úplaty za přijetí zboží do prodeje nebo neodůvodněné vymáhání změn v uzavřených smlouvách. Dalším případem může být požadování dodatečných bezplatných služeb nebo situace, kdy odběratel u zboží podléhajícího rychlé zkáze, třeba potravin, chce platit za zboží až za déle než 15 dní. Pokud Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zjistí, že někdo zneužívá ekonomickou závislost, pak takové jednání zakáže. Navrhovatelé však upozorňují, že úprava si vyžádá vyšší výdaje ze státního rozpočtu, protože ÚOHS nemá pro tuto agendu příslušné zázemí. Proto bude nutné, aby se zvýšil počet jeho zaměstnanců i jeho rozpočet.

Prezident Václav Klaus loni normu odmítl s tím, že zhoršuje vymahatelnost práva, znepřehledňuje a komplikuje účinnou ochranu hospodářské soutěže. Také podle něj nerespektovala principy volného obchodu se zbožím v rámci společného trhu EU. Podle potravinářů jsou ale ustanovení o ekonomické závislosti vágní a nemají oporu ani v evropské ani v české legislativě.

Autor: Peter Gabaľ