Poslanci navrhují zveřejnit údaje o kvalitě a ceně léčby

Zdravotní pojišťovny možná budou muset zveřejňovat údaje, z nichž by lidé poznali, jak jsou konkrétní nemocnice a ambulantní i praktičtí lékaři úspěšní v léčbě. Mělo by také být jasné, kolik peněz péče v daném zařízení stála. Počítá s tím návrh, který sněmovně předložila skupina autorů v čele s bývalým ministrem zdravotnictví Jozefem Kubinyim. Kromě sociálního demokrata Kubinyiho a jeho stranické kolegyně Evy Novákové jsou pod předlohou podepsáni i někteří poslanci ODS, KDU-ČSL a US-DEU. Navíc jde v krátké době již o druhý poslanecký návrh, který se zveřejňováním informací o kvalitě léčby počítá. Zdá se tedy, že tato myšlenka má v dolní komoře nezanedbatelnou podporu a není bez šancí na schválení.

Veřejné by měly být informace o tom, jak úspěšné jsou v boji s chorobami nejen nemocnice, ale obecně všichni zdravotníci a zdravotní zařízení, která mají smlouvu s pojišťovnami, a o pacienty tak pečují za peníze vybrané z veřejného pojištění. Lidé by se podle poslanců měli dozvědět, jak si vedou jednotlivé nemocnice v léčení různých diagnóz a kolik komplikací při léčbě v tom kterém zařízení hrozí. Pacienti podle autorů nejsou jen pasivními příjemci zdravotní péče. "Občan, který péči platí i čerpá, má proto právo kontrolovat," uvedli poslanci.

Loni na podzim ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) řekla, že data o kvalitě péče v jednotlivých nemocnicích by se měla dostat k občanům jen s vysvětlujícími komentáři. Podle ní jinak hrozí, že lidé si je vyloží chybně. Týká se to prý například úmrtnosti. "Menší nemocnice posílají komplikované případy do fakultních nemocnic a tam mohou umřít. To by nasměrovalo občany - tam raději nepůjdu. Taková pověst by nebyla platná, byla by neprávem odvozena. Já bych z toho měla strach," uvedla tehdy ministryně.