Poslanecká sněmovna schválila návrh reformy veřejných financí

Sněmovna v úterý hlasy 101 z 200 přítomných poslanců schválila vládní návrh reformy veřejných financí. Reformní balík zákonů výrazně mění daňový systém, zavádí poplatky ve zdravotnictví a škrtá v některých sociálních dávkách. Změny zákonů mají platit většinou od příštího roku. Vládním stranám je pomohli prosadit bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka; naopak lidovec Ludvík Hovorka hlasoval proti reformě.

Kabinet označuje svůj návrh za první etapu reformy, která má zastavit zadlužování státu. Nynější situace veřejných peněz je podle ministrů neudržitelná, a reformy jsou proto nutné. Opoziční ČSSD a KSČM naopak tvrdí, že chystané změny většinu lidí poškodí a ozdravení veřejných financí nezajistí. Levice chce kvůli návrhu reformy podat ústavní stížnost. ČSSD zároveň dala najevo, že koaliční reformu po svém případném návratu do vládních křesel zruší. Vládní reformu ostře kritizují také odbory.

Příští rok by podle schváleného návrhu reformy měla pro fyzické osoby platit jednotná sazba daně z příjmu ve výši 15 procent ze superhrubé mzdy (23,1 procenta reálného zdanění). Nyní existují čtyři daňová pásma ve výši 12, 19, 25 a 32 procent. Snížit by se podle návrhu měly také firemní daně - z nynějších 24 procent na 21 procent v příštím roce, na 20 procent v roce 2009 a na 19 procent v roce 2010. Novinkou je také zavedení ekologické daně a zvýšení spotřební daně u tabáku ze současných 27 na 28 procent.