Povídku spisovatele Viewegha v literární soutěži dopsalo 142 lidí

Spisovatel Michal Viewegh inspiroval k literárním pokusům 142 lidí z celé republiky. Soutěž Dopište Viewegha! byla součástí letošního 16. Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Z větší části zaujala ženy. Podle verdiktu populárního autora ale jeho povídku nejlépe dokončil muž - Petr Kukal z Brandýsa nad Labem. Spolu s dalšími úspěšnými účastníky převzal v sobotu ocenění v kulturním domě Ostrov.

Kukal ČTK přiznal, že Viewegha obdivuje. "Upřímně řečeno jsem do té soutěže vstupoval s tím, že jsem chtěl vyhrát oběd s Michalem Vieweghem," prohlásil. Kukal psaní nezkoušel poprvé. "Mám vydané čtyři knížky, další dvě mám v nakladatelstvích," řekl. Havlíčkobrodskou povídku nazval Stopařka k večeři.

Viewegh, autor populární knihy Báječná léta pod psa nebo románu Výchova dívek v Čechách, přenechal svůj text veřejnosti k dopsání poprvé. "Byl jsem příjemně překvapen, jaký to mělo ohlas. Bavilo mě to číst," řekl ČTK. Soutěžící posílali příspěvky od dubna do června. Spisovatel dostal do rukou 11 nejzdařilejších - označil je za obratné, bez velkých začátečnických chyb. Žádná z povídek podle něj ani výrazně nevynikla. "Ale aby hodnocení mělo objektivní platnost, museli bychom mít třicet porotců, literátů," míní.