Pozice prezidenta ČLK je po víkendovém sjezdu silnější

Pozice prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka je po víkendovém sjezdu silnější než dřív. Kubkovým kritikům se nepodařilo vyvolat hlasování o nedůvěře, naopak delegáti výraznou většinou hlasů podpořili všechny jeho kroky. Odmítli snahy o rozštěpení organizace, v níž je povinně přes 40.000 lékařů. Jediným neúspěchem prezidenta tak je pouze to, že sjezd nezvolil viceprezidenta. Aleš Herman, kterého Kubek prosazoval, sice získal nejvíce hlasů, na vítězství to ale nestačilo. Na sjezd nebyl pozván ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ani žádní další politici. Podle Kubka si delegáti měli vyjasnit, zda chtějí komoru, která je bude jen reprezentovat, nebo také hájit jejich ekonomické zájmy. Vstup politiků do těchto debat by z jednání mohl udělat exhibici nesmiřitelných politických postojů, vysvětlil. Komora sdružuje na 40.000 lékařů, zhruba půl na půl jsou v ní zastoupeni zaměstnanci nemocnic a lékaři se soukromou praxí.

Ačkoli kritici, kteří jsou hlavně z privátních praxí, v diskusi Kubka nešetřili, neměli sílu na to, aby zablokovali jeho návrhy. Sjezd schválil zprávu o činnosti, zvýšení členských příspěvků o deset procent a rozpočet komory na rok 2007. Podporu získal návrh soukromých lékařů, aby při představenstvu vznikly dvě pracovní komise; jedna se bude zabývat problémy soukromých praxí a jedna problémy lékařů v nemocnicích. Komise mají připravit do příštího sjezdu ČLK, který bude za rok, změny v organizační struktuře stavovské organizace tak, aby vznikly v komoře dvě sekce - pro soukromé lékaře a pro jejich kolegy v privátu. Podobně je organizována rakouská komora, její viceprezident byl hostem sjezdu.

V usnesení se delegáti shodli, že ČLK má prosazovat zvyšování výdajů na zdravotnictví a růst spoluúčasti pacientů. Lidé by měli mít možnost připlatit si na nadstandardní péči, tedy doplatit rozdíl mezi skutečnou cenou péče a tím, co za ni zaplatí lékaři pojišťovna. Nemocniční lékaři prosadili do usnesení, že nesouhlasí s třísměnným provozem a poklesem svých příjmů po zavedení nového zákoníku práce od ledna příštího roku. ČLK bude pro soukromé lékaře prosazovat trvalý smluvní vztah a bude spolupracovat na přípravě zvláštního zákona o odměňování lékařů. Ceny služeb ve zdravotnictví by se podle usnesení sjezdu měly přiblížit cenám v EU do zavedení eura v ČR.