Pracovní skupina k Letům se chystá navštívit letský památník

Památník romským obětem nacismu v Letech u Písku se chystá ve středu navštívit pracovní skupina, která hledá řešení sporů kolem letského vepřína. Velkovýkrmna, která je nedaleko pamětních kamenů, stojí v místech protektorátního sběrného tábora pro Romy. Pracovní tým nyní posoudí úpravy pietního místa, aby bylo přístupné veřejnosti. ČTK to řekla ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ).

Evropský parlament ČR minulý týden už podruhé vyzval k odstranění vepřína. Podle ministryně jsou s tímto řešením ale spojeny "technické problémy, které Evropský parlament nevidí". "Není to o nedostatku politické vůle. Ta tu je," řekla Stehlíková. Odstranění vepřína považuje za střednědobý či dlouhodobý cíl.

Europarlament svým usnesením podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) "torpédoval" dohodu o vyřešení. Kraj nechal vypracovat studii o vybudování památníku na jiném místě. S tímto řešením souhlasili představitelé vlády, majitel vepřína i jihočeští Romové. Výbor pro odškodnění romského holocaustu (VPORH) poukázal na to, že k záměru se nekloní pozůstalí po obětech, ale Romové, kteří přišli do země až po válce. Dál požaduje odstranění vepřína. Stehlíková však označila spokojenost bývalých romských vězňů a pozůstalých po nich za "nepodkročitelnou podmínku".

Pracovní skupina rozdělila svůj postup do dvou etap. První se soustředí na nynější pietní místo. "Je k němu obtížný přístup. Je tam špatná navigace a cesta. Jde o jeho zpřístupnění," řekla ČTK ředitelka kanceláře rady vlády pro záležitosti romské komunity Radka Soukupová. Podle ní se počítá s investicemi do "drobné infrastruktury". K památníku vede lesní cesta. Pietní kameny a nedaleký kříž stojí na okraji lesa. Místo není nijak upraveno. Ve druhé etapě připraví pracovní skupina možnosti řešení problému s vepřínem. "Cílem je nalezení shody mezi všemi hráči. Rychlé řešení není na stole," řekla Soukupová. Mezi variantami, které by mohla dostat vláda, je podle Stehlíkové například přeměna výroby. Další možností je založení fondu, do něhož by přispívaly i mezinárodní organizace. Z něj by se odstranění vepřína financovalo.

Autor: Peter Gabaľ