Praha vyčíslila škody po vichřici na 74 milionů korun

Čtvrteční vichřice zanechala na majetku hlavního města škodu za víc než 74 milionů korun, nejvíc utrpěla zeleň. Následky vichřice, která měla v Praze rychlost vyšší než 100 kilometrů za hodinu, budou správci městských lesů odstraňovat do konce února. Padlo nebo bylo zlomeno na 1200 stromů, z nichž třetinu tvoří smrky. Poškozeny jsou i parky Šárka, Petřín a Hvězda. Celková škoda na zeleni dosáhla 12 milionů korun, informoval v úterý novináře primátor Pavel Bém.

V Praze při orkánu, který se prohnal celou Českou republikou v noci ze čtvrtek na pátek, nikdo nepřišel o život. Záchranáři ošetřili 22 pacientů s úrazy, které měl na svědomí vítr. Pražští hasiči měli víc práce, od čtvrtka do neděle vyjížděli k 739 případům. Pomáhali odstraňovat padlé stromy, kusy střech z komunikací. Dobrovolní hasiči pomáhali u 228 případů.

Mimo provoz vichřice vyřadila sedm trafostanic na okraji Prahy, zhruba stovka zákazníků tak byla bez proudu do pátečního odpoledne. Náklady na odstranění škod na síti přesáhly 850.000 korun. Orkán poškodil ve městě také 200 dopravních značek, což představuje čtvrt milionu korun, závady způsobil vítr také na 362 semaforech. Odstranění škod na nich si vyžádalo 750.000 korun. Škody téměř za tři miliony způsobil vítr na pražských hřbitovech.