Praha žila světovou politikou, hlavní hvězdou byl Obama

Praha prožila víkend ve znamení vrcholné světové politiky. Jeho hlavní hvězdou byl americký prezident Barack Obama, který přicestoval na summit EU-USA. Jeho pobyt vzbudil mimořádný zájem, Obamův projev na Hradčanech si v neděli dopoledne přišlo poslechnout přes 10.000 lidí. Do Prahy zavítali na summit i představitelé unijní sedmadvacítky, zůstali ale v Obamově stínu. Návštěvu provázela přísná bezpečnostní opatření i několik demonstrací, které měly poklidný průběh.

Obama s manželkou Michelle přijel do metropole v sobotu večer ze summitu NATO ve Štrasburku. Ze soukromé procházky po Praze nakonec zřejmě nebylo nic, na různých malebných pražských místech i před vytipovanou restaurací na něj marně čekaly desítky novinářů. Zlatým hřebem jeho krátkého pobytu se ale stal nedělní dopolední projev na Hradčanském náměstí. Americký prezident v něm vyzval k vytvoření světa bez jaderných zbraní, které označil za nejnebezpečnější dědictví studené války, a potvrdil závazek USA snížit jaderný arzenál. Řekl také, že přestože jsou nyní íránské hrozby reálné, odstoupí-li Teherán od svého vojenského jaderného programu, nebude nutné vybudovat v Evropě americký protiraketový štít. Premiér Mirek Topolánek ale později zdůraznil, že projekt štítu nekončí. Později na summitu EU-USA také Obama potvrdil, že Spojené státy začínají brát vážně boj proti klimatické změně a vyzval Evropskou unii k výraznějšímu zapojení v Afghánistánu. Zástupci EU si výsledky summitu pochvalovali jako nový start euroamerických vztahů. Předseda Evropské komise José Barroso Topolánkovi jako zástupci předsednické země EU ke zdařilému summitu blahopřál.

Ještě ráno před projevem Obamu s chotí přijal na Hradě prezident Václav Klaus. Za účasti ministrů financí Miroslava Kalouska, životního prostředí Martina Bursíka a zahraničí Karla Schwarzenberga jednali o výstavbě protiraketového štítu a změnách klimatu, Obama také poděkoval za českou účast na vojenských misích v Afghánistánu.

V metropoli se v souvislosti s návštěvou přes víkend konalo několik nenásilných demonstrací ekologických aktivistů a odpůrců i příznivců výstavby americké radarové základny na českém území. Všechny se obešly bez incidentů. Na Obamovu bezpečnost i pořádek v ulicích dohlíželo 4000 policistů a Praha zažila i různé uzavírky, dopravu ale výrazně nenarušily. Po summitu se americký prezident vpodvečer sešel s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Hned poté odjel na letiště a odletěl do Turecka. Tato návštěva uzavřela jeho evropskou misi, při které pobýval kromě Česka také v Británii, Francii a Německu.