Práva občanů EU bude lidem vysvětlovat putovní kampaň

Práva evropských občanů a politiku Evropské unie má lidem přiblížit putovní kampaň, která ve středu začíná souběžně v Praze, Táboře a Brně. Kampaň pořádá pro unijní členské státy Evropská komise. Česko je čtvrtou zemí, kam interaktivní představení dorazí. "Unie má nyní 25 států a naším cílem je ukázat všem evropským občanům, že se stává novým prostorem spravedlnosti, svobody a bezpečí," řekl Nicolas Genevay z generálního ředitelství pro spravedlnost Evropské komise.

Běžní občané si často neumí představit, čím se vlastně Evropská unie zabývá. Proto se kampaň vůbec poprvé snaží oslovit širokou veřejnost přímo v ulicích. Zkušenosti z předchozích kampaní podle Genevaye ukazují, že lidé bývají zjištěnými informacemi většinou příjemně překvapeni. "Viděli jsme to ve všech zemích, kde se kampaň uskutečnila, a jsme přesvědčeni, že stejně tomu bude i v České republice," doplnil.

Evropské občanství podle něj znamená v první řadě právo volného pohybu. Stejně tak zaručuje právo na lidskou důstojnost, rovnost před zákonem a rovnost mezi muži a ženami. Evropští občané mají také právo na svobodu projevu, právo na vzdělání nebo sociální ochranu. Evropský občan může také volit a kandidovat v obecních nebo evropských volbách státu, kde aktuálně žije.