Právním hlídkám se nelíbí účast inspekce na služebnách při NATO

Občanským právním hlídkám se nelíbí to, že při pražském summitu NATO budou kontrolovat postup policie na služebnách zástupci inspekce ministra vnitra. Policie tím chce zabránit diskusím o tom, zda byl správný její postup proti zadrženým demonstrantům. Podle koordinátora právních hlídek Jiřího Kopala je opatření nezákonné. Kontrola na služebnách by měla být nezávislá, řeklnovinářům.

Zástupce inspekce, který by byl na služebně přítomen, by kvůli podjatosti nemohl vyšetřovat případný nezákonný postup policisty, vysvětlil Kopal. Zdůraznil, že právní hlídky nepožadují, aby na stanicích byli její zástupci. Měli by tam být například členové výboru rady vlády pro zabránění mučení nebo pro občanská a lidská práva, soudí Kopal.

Podle policie však bude kontrola policejních služeben dostatečná. "Kamery a kontrolní pracovníci by měli být dostatečnou zárukou," řekla již dříve mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Současný právní řád civilistům do policejních služeben přístup neumožňuje, dodala.

Právní hlídky budou stejně jako před dvěma lety při zasedání Mezinárodního měnového fondu sledovat při demonstracích to, zda se dodržují lidská práva. V tradičních modrých vestách by se mělo v ulicích objevit osm až deset skupin po čtyřech lidech, další budou připraveni, řekl Kopal. Jejich členové nyní procházejí právním školením či školením v první pomoci.

Jedním z lidí, kteří budou za právní hlídky v ulicích, bude i třiadvacetiletý Filip Miler. "Myslím, že policie často zasahuje nepřiměřeně, sám jsem toho byl svědkem," zdůvodnil před novináři to, pro se přihlásil. Podle policejních odhadů by mohlo proti politice NATO protestovat až 10.000 lidí. Občanské právní hlídky očekávají méně demonstrantů, podle Kopala přibližně 3000. Hlavní protesty by se měly uskutečnit 21. listopadu, v den zahájení dvoudenního summitu v Kongresovém centru. Na jednání delegátů se má rozhodnout o rozšíření Severoatlantické aliance.