Právo: Policisté chtěli prověřovat nejvyšší státní zástupkyni

Policisté z protikorupčního útvaru chtěli podle sobotního Práva prošetřovat nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Důvodem mělo být rozhodnutí o odejmutí kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) přerovskému státnímu zastupitelství a jejím postoupení do Jihlavy. To byl klíčový okamžik, jenž vedl k odložení Čunkova případu, připomíná list. Prověřování Vesecké však nebylo zahájeno a snaha elitních detektivů může skončit prověřováním od Inspekce ministra vnitra.

Spor mezi protikorupčním útvarem a brněnskými státními zástupci se rozhořel poté, co brněnskou městskou žalobkyni Milenu Hojovcovou navštívili policisté a probírali s ní případné zahájení úkonů kolem Vesecké. Podnětem k prověřování byl podle deníku anonymní e-mail adresovaný vnitru. Zatímco policisté usoudili, že Vesecká se mohla trestného činu dopustit, Hojovcová takovou interpretaci odmítla a rozhodla o založení věci. Na postup policistů si poté stěžovala.

Čunek byl podezřelý z toho, že jako starosta Vsetína přijal před pěti lety od realitní společnosti půlmilionový úplatek. Kauzu však Vesecká odebrala původnímu žalobci a přidělila spis do Jihlavy. Tamější státní zástupce Arif Salichov stíhání vicepremiéra brzy nato kvůli řadě procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích hlavní svědkyně Marcely Urbanové zastavil. Skončilo také trestní stíhání Petra Hurty ze společnosti H&B REAL, který úplatek Čunkovi údajně dal.