Právo: V kauze Lizner se objevil další důkaz, výpověď Sotony

V kauze bývalého šéfa kuponové privatizace Jaroslava Liznera se objevil další důkaz, výpověď podnikatele Luboše Sotony. Podle ní byla nejznámější korupční aféra 90. let údajně vyvolána policejní provokací. Informuje o tom sobotní Právo.

Lizner byl v roce 1996 odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele a úplatkářství k šesti letům vězení. O dva roky dříve totiž převzal policií nastrčený osmimilionový úplatek. V prosinci 1998 byl podmíněně propuštěn z věznice v Českých Budějovicích, kde včetně vazby strávil více než polovinu vyměřeného trestu. Stále trvá na nevině, a proto žádal nový proces, který by ho očistil. Loni v prosinci s žádostí o obnovu procesu neuspěl, na místě si však proti verdiktu podal stížnost.

Podle Práva je novým důkazem v celé kauze paradoxně výpověď podnikatele Sotony, který Liznera z korupčního jednání usvědčil. Zatímco Lizner tvrdil, že osm milionů vzal od Sotony jako zálohu na privatizaci Mlékáren Klatovy, podle podnikatele si šéf kuponové privatizace řekl o úplatek. Liznerův advokát Ivan Krutský však tvrdí, že za jiných okolností vypovídal Sotona o případu odlišně. A to v kauze, ve které byl sám stíhán a nepravomocně odsouzen za podvod a další majetkové delikty, píše Právo. Podle Liznerova advokáta tato Sotonova výpověď poukazuje na svědectví bývalého policejního agenta Ondřeje Hrocha, který byl v 90. letech nasazen na Sotonu a u soudu tvrdil, že celá kauza byla policejní provokací. Kriminalisté však jeho verzi popřeli.