Pražské Divadlo na Vinohradech opustí senioři v důchodovém věku

Umělecký šéf pražského Divadla na Vinohradech Martin Stropnický neprodloužil termínované smlouvy Antonii Hegerlíkové, Gabriele Vránové, Janu Teplému, Miroslavu Moravcovi a Rudolfu Jelínkovi. Na čtvteční tiskové konferenci tento svůj krok zdůvodnil příliš početným hereckým ansámblem a řadou uměleckých funkcí, které nejsou nezbytně nutné. Změny nastanou většinou ke konci sezony.

"Zrušil jsem rovněž devítičlenný divadelní orchestr, místa stálého scénického výtvarníka a kostýmního návrháře," řekl Stropnický. S tím podle něj souvisí postupné omlazování souboru - termínované smlouvy obdrží letošní absolventi herectví pražské Divadelní fakulty Pavel Batěk a Daniel Bambas, kteří na Vinohradech dosud hostovali. Soubor obohatí i Vilma Cibulková, s níž se Stropnický dohodl na dvouleté smlouvě. Herečka spolu s Jiřím Dvořákem ztvární hlavní role v první premiéře příští sezony, jíž v listopadu bude Shakespearův Macbeth.

"Čtyřicet členů hereckého souboru je příliš vysoké číslo, redukce tohoto počtu je věcí nesmírně citlivou a složitou," řekl ČTK Stropnický, který prý dlouho přemýšlel, s kým se rozloučí. Hodně herců má uzavřeny smlouvy na dobu neurčitou, což jakýkoliv pohyb nesmírně komplikuje. "Vím, že jsem tímto rozhodnutím nikoho nepotěšil. Zvažoval jsem i lidská kritéria, bral v úvahu i skutečnost, že pro někoho může ztráta divadelního prostředí znamenat životní tragédii, totální ztrátu smyslu života," uvedl Stropnický. Podle svých slov naznačil i některým z těch, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou, že pro ně v nejbližší době nevidí nějakou výraznější práci na Vinohradech, a vyzval je, aby si ji ve vlastním zájmu pokud možno hledali jinde.