Pražský primátor se pokusí zdolat Mt. Everest

Příští sobotu už bude pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém na cestě do pohoří Himaláje. Spolu s dalšími pěti slovenskými a českými horolezci se pokusí zdolat nejvyšší horu světa Mount Everest. Expedice se pokusí ztéci vrchol severní stěnou z Tibetu. Trasa je považována za těžší a fyzicky náročnější, řekl ČTK Bém. "Jedná se o mimořádně extrémní výkon. Jedeme horu pokořit," uvedl primátor. Zda bude výprava úspěšná, nedokáže odhadnout. Podmínkami jsou podle něho skvělá kondice, dobré počasí a také je nutné být ve správný čas na správném místě. "Nemusí se to vejít do jednoho okamžiku. Je to loterie," poznamenal Bém. Členové výpravy budou spoléhat na dobrou přípravu, štěstí, ale i náklonnost místních bohů, dodal.

Horolezci se pokusí zdolat vrchol patrně mezi 5. a 15. květnem. "Druhý a třetí týden v květnu bývají na Everestu jedno až dvě okénka dobrého počasí. Teoreticky by to mohlo stačit," řekl primátor, který jako lékař bude výpravu zabezpečovat po medicínské stránce. Horolezci chtějí ztéci horu bez kyslíkových přístrojů. Budou je však mít s sebou.

V batohu bude mít Bém vlajku České republiky i Prahy. "Byl byl moc rád, kdyby se mi je podařilo donést na vrchol," poznamenal. Nyní Bém předává úřad a úkoly prvnímu náměstkovi Rudolfu Blažkovi (ODS), který bude primátora zastupovat, a dalším kolegům. Na Béma se v souvislosti s tím, že nebude dva měsíce v úřadu, však snesly i kritické hlasy, a to včetně od prezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause. Pochybnosti také vzbuzovala otázka, zda si může primátor vzít neplacené volno. Magistrátní právníci dospěli k závěru, že ano. Opačné stanovisko zastává ministerstvo vnitra, není však závazné.

Autor: Peter Gabaľ