Před druhou volbou čeká politiky ostrý boj o každý hlas

Politiky čeká po bezvýsledné první volbě prezidenta další kolo vyjednávání a lobbování mezi zákonodárci. Vzhledem k tomu, že současnému prezidentovi a kandidátovi ODS Václavu Klausovi uniklo zvolení jen nejtěsnějším rozdílem, dá se očekávat ostrý boj o každý hlas. O tom, jak silný do další volby případně vstoupí Klausův protikandidát Jan Švejnar, rozhodne především postoj KSČM. Občanští demokraté dali najevo, že jejich taktika pro druhou volbu bude vycházet z toho, že Klaus by měl ke zvolení dostatečný počet hlasů, kdyby byl parlament kompletní. "Tři volitelé chyběli, všichni tři skončili v nemocnici nebo s nějakým postižením. Je zcela evidentní, že to byli spíše volitelé našeho kandidáta než volitelé protikandidáta Jana Švejnara," řekl premiér a šéf ODS Mirek Topolánek. Třetího kola volby se nezúčastnili dva senátoři z klubu KDU- ČSL, kteří dříve vyslovili podporu Klausovi. Chyběl také poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který v pátek nehlasoval ani pro jednoho z kandidátů.

"Budeme nepochybně pracovat s klubem KDU-ČSL v obou komorách a vedením strany jako s naším klíčovým a stabilním koaličním partnerem," řekl první místopředseda ODS Pavel Bém. ODS podle něj bude jednat i s nezávislými senátory. Klause podpořili dvě senátorky z klubu SNK Jana Juřenčáková a Liana Janáčková. Ostatní členové této frakce, stejně jako Klubu otevřené demokracie hlasovali podle dostupných informací pro Švejnara.

Složitější pozici než ODS mají strany, které sjednotila snaha zabránit Klausovu zvolení. Otázkou totiž je, zda se dokážou shodnout na tom, koho do druhé volby vyšlou. Zelení chtějí znovu prosazovat Švejnara. Také sociální demokraté tvrdí, že s největší pravděpodobností nebudou měnit taktiku a postaví se opět za Švejnara. Komunisté, kteří Švejnarovi pomohli v prvních dvou kolech volby, ale chtějí nyní diskutovat i o jiných jménech. Na společném kandidátovi se chtějí dohodnout do úterý. Zdůrazňují přitom, že mají vlastní favority, a chtějí být v jednání rovnocenným partnerem. Pokud by komunisté trvali na vlastním kandidátovi, mohli by podle některých politiků nahrát zvolení Klause. "To by byl skutečně králík z klobouku, já to považuji za skutečně nešťastné," komentovala možnost postavit nového prezidentského kandidáta předsedkyně poslanců Strany zelených Kateřina Jacques.

Kromě dalšího přetahování o hlasy váhajících zákonodárců, může nová volba přinést i opakování procedurálního sporu o způsob hlasování. Představitelé ODS totiž řekli, že se znovu pokusí prosadit volbu tajnou. Vzhledem k vyostřené atmosféře, kterou mezi stranami prezidentská volba vyvolala, se v příštích dnech mohou objevit i další spekulace o tom, že některým poslancům či senátorům někdo vyhrožuje či na ně kvůli prezidentské volbě vyvíjí nátlak.