Před záplavami bylo evakuováno 7000 lidí, mají už šest obětí

Stav ohrožení trvá téměř na 50 místech českých řek, na několika místech byl zaznamenán extrémní stupeň ohrožení. Záplavy připravily o život šest lidí. Šestou obětí je energetik, který v Cerhenicích na Kolínsku odpojoval elektřinu v zaplavené trafostanici. Muž zemřel po zásahu proudem, řekla mluvčí kolínské policie Věra Žídková. Obětí záplav je i devětašedesátiletý muž z Plzeňska, jehož tělo záchranáři objevili už v pátek v Měčíně na Klatovsku. Dva lidé zemřeli v neděli ve zřícené chatě v Třebenicích u Prahy. Další obětí záplav je zřejmě dvaaosmdesátiletý muž, jehož tělo našli v neděli v Janovském potoce v Mokřanech na Benešovsku. Téhož dne záchranáři vylovili tělo muže z Úpy v Trutnově. Zda je i on obětí záplav, ukáže pitva. Policie ještě pátrá po čtyřech vodácích. Nejvíce obětí je ze středních Čech.

Hasiči v celé zemi zatím evakuovali přes 7000 lidí. V Ústeckém kraji jich bylo 4473, ve středních Čechách 1156. Více než 250 lidí hasiči před velkou vodou zachránili. Další oblasti se na evakuaci teprve připravují. Například v Terezíně byla nařízena evakuace všech obyvatel do 24 hodin. Jde o asi 1700 lidí. Radnice se totiž obává, že do města stejně jako při katastrofálních povodních v r. 2002 dorazí zpětná vlna z Labe. Před jedenácti lety zatopila Terezín do výše půl druhého metru. Opakování ničivých povodní z roku 2002 hrozí obcím Zálezlice a Kly na Mělnicku. Hasiči obyvatele ze zatopených oblastí evakuovali. Lidé z Křince na Nymbursku se obávají přelití nedalekého Bučického rybníku. S evakuací dalšího sídliště začaly Kralupy nad Vltavou, tamní policie navíc řeší první případ rabování.

Na případnou evakuaci se chystají i v některých částech Prahy, Vltava by měla kulminovat v úterý nad ránem. Město je ale připravené na průtok 3800 metrů krychlových za vteřinu. Podle dosavadních odhadů by maximální průtok v Praze měl dosahovat zhruba 3300 metrů. Stále se ale čeká na příliv vody z Berounky. V pondělí před polednem radnice osmé pražské části doporučila obyvatelům Invalidovny a Karlína, aby si sbalili evakuační zavazadla. Podle starosty Jiřího Janků se situace v Dolní Libni oproti nočním hodinám zhoršila, nebezpečí hrozí hlavně od potoka Rokytka. Radnice Prahy 12 v noci na pondělí začala evakuovat obyvatele v okolí Obchodního náměstí v Modřanech. V 1:30 již začala evakuace obyvatel Zbraslavi. Už dříve byly evakuovány Lahovice, Lahovičky a Závist, které pod Zbraslav administrativně spadají. V Davli u Prahy si vzedmutí hladin Vltavy a Sázavy vyžádalo evakuaci několika stovek lidí.

Přetrvávají problémy v pražské dopravě, vedení pražského dopravního podniku odpoledne oznámilo, že částečná uzavírka metra může trvat i několik dnů. Z Karlova mostu bagr odstraňuje naplavené části stromů, zahradních domků a dalších předmětů, které by jej mohly poškodit. Spodní část pražské zoo byla zatopena a hrozí, že škody budou podobné jako při ničivých povodních v roce 2002.

Ve většině škol a školek v povodní ohrožených částech Prahy se v pondělí nevyučovalo. Některé ale zůstaly otevřené a o děti se v případě potřeby postaraly, jiné slouží jako evakuační centra. Bez omezení fungují mateřské a základní školy v Praze 13, Praze 17, Praze 18, Praze 19 a Praze 20. Ministerstvo školství uvedlo, že ředitelé škol mohou vyhlásit volno po dobu nutnou k odstranění následků povodní. Většina pražských městských částí se rozhodla respektovat nedělní nařízení pověřeného primátora Prahy Tomáše Hudečka (TOP 09), který kvůli záplavám zrušil pondělní školní docházku ve všech mateřských, středních a základních školách, učilištích a gymnáziích. Povodňová opatření se dotkla i vysokých škol. Své budovy uzavřela například Filozofická fakulta UK, zrušeno je i přijímací řízení. Na Přírodovědecké fakultě je zrušen studijní provoz včetně zkoušek a státnic.

Labe má v Ústí nad Labem o půlnoci dosáhnout deseti metrů, v úterý ráno by řeka měla mít ještě o 60 centimetrů víc. Kulminace se tu očekává během úterka asi na 10,8 metru. Informovala o tom mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Ústím by mělo v úterý protékat 3750 metrů krychlových vody za sekundu. Při historické povodni v roce 2002 to bylo 4700 metrů krychlových vody za sekundu. Hladina řeky tehdy měla 1196 centimetrů. Zhruba od 9:00 v krajském městě evakuují lidi z oblastí, které má zasáhnout povodeň. Týká se asi 40 ulic ve čtvrti Střekov, Neštěmice a v centru a také chatových oblastí Církvice a Sebuzín. Během odpoledne se zřejmě zatopí nájezdy na oba ústecké mosty a ty budou uzavřeny. Městská doprava zatím funguje bez omezení, podle Macové je však třeba počítat s tím, že v následujících hodinách bude doprava ve městě výrazně omezena.

Kvůli záplavám se ocitly bez proudu tisíce domácností. Energetici museli z preventivních důvodů odpojit desítky rozvodových trafostanic, řadu z nich už zaplavila voda. Nejhorší situace je ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků - Botiče a Rokytky. Společnost RWE vyhlásila ve středních, severních a východních Čechách stav nouze. Záplavy ovlivnily i dodávky tepla, nejhorší je situace v Českých Budějovicích. Česká pošta kvůli záplavám uzavřela zhruba dvě desítky poboček. Do dalších desítek obcí nedoručuje.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta varoval před používáním vody z místních vodovodů v zasažených oblastech. Zasaženo je 51 vodovodních řadů a stovka jich je v ohrožení. Varování platí zejména pro Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj, upřesnil. Odpoledne byla dočasně odstavena z provozu pražská Ústřední čistírna odpadních vod.

Premiér Nečas při návštěvě slapské přehrady přislíbil, že vláda v případě potřeby uvolní vedle již schválených 300 milionů korun další peníze na řešení povodňové situace. Pomoci je připravena i Evropská unie. Česko má společně s Německem a Rakouskem podle Evropské komise nárok na pomoc z Fondu solidarity Evropské unie. Uvedl také, že oproti předpokladům bude třeba upustit Vltavskou kaskádu. Vodní nádrž Orlík se totiž blíží svému naplnění.

Velká voda zastavila také kulturní a sportovní akce. V Praze je pod vodou dostihové závodiště ve Velké Chuchli či vodácký areál v Troji. Zasaženy byly loděnice na Vltavě, a pořadatelé zrušili veslařské Primátorky, jejichž stý ročník se měl uskutečnit o víkendu. Představení pro příští dny ruší pražské Divadlo Archa či Divadlo pod Palmovkou. Národní divadlo v Praze je zatím mimo ohrožení, večer by se mělo hrát ve všech budovách.