Předseda ČMKOS a prezident svazu průmyslu žádají o další peníze pro školství

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák vyzvali ve čtvrtek vládu a poslance všech politických stran, aby při projednávání rozpočtu na příští rok posílili rozpočet školství o dodatečných pět miliard korun. V dopise, který Středula s Hanákem adresovali premiérovi Andreji Babišovi (ANO), uvedli, že peníze jsou třeba na růst platů učitelů a další investice do vzdělávání. Dopis má ČTK k dispozici. Z jakých částí rozpočtu by se měly peníze přesunout, z dopisu nevyplývá.

Návrh rozpočtu na příští rok počítá nyní pro školství se zhruba 214 miliardami korun, což je zhruba o 18 miliard korun víc než letos. Platy učitelů by se podle platového nařízení, který v pondělí schválila vláda, měly od ledna 2020 zvýšit o osm procent a další peníze by měly jít na odměny a příplatky. Celkem vláda na výdělky pedagogů počítá s růstem o 11 miliard korun. Průměrný učitelský plat byl v letošním prvním pololetí 37.235 korun, průměrná mzda v ČR činila ve stejném období 33.297 korun.

Kvůli nespokojenosti s výsledky vyjednávání o růstu učitelských platů v příštím roce se ve středu konala ve školách stávka, do které se podle školských odborů různým způsobem zapojila víc než polovina škol. Předseda školských odborů František Dobšík pak uvedl, že bude ještě jednat ve Sněmovně o možné úpravě státního rozpočtu, aby bylo pro učitele vyčleněno více peněz.