Předseda ODS odmítl, že by jeho strana zkoušela uplatit poslance

Předseda ODS Mirek Topolánek kategoricky odmítl, že by se jeho strana pokusila uplatit deseti miliony korun poslance US-DEU Zdeňka Kořistku, aby nepodpořil novou koaliční vládu. Tuto informaci zveřejnila v pátek Mladá fronta Dnes (MfD) s tím, že Kořistka peníze odmítl. Policisté se přesto případem začali zabývat. Kořistka ČTK potvrdil, že v této věci vypovídal na policii. ODS podle Topolánka považuje Kořistkova vyjádření za křivá nařčení a žádá jej, aby je doložil důkazy. "ODS zároveň oznamuje, že podnikne veškeré právní kroky na ochranu svého dobrého jména i dobrého jména svých přestavitelů," uvedl Topolánek v prohlášení pro ČTK.

Kořistka názory opozičních politiků na celou kauzu nechtěl komentovat. "V podstatě mě chtěli zkorumpovat," uvedl ale v MfD. "Ta nabídka je limitovaná časem a platí půl roku," dodal a ujistil, že byla myšlena naprosto vážně. Člověka, který ho jménem ODS oslovil, však Kořistka nechce jmenovat. Bojí se o svou bezpečnost. Tuší také, kdo za ním vyjednavače poslal. List uvádí, že ODS začala lákat ke spolupráci několik unionistů již začátkem července, hned po pádu vlády Vladimíra Špidly. Kořistka v červenci ve sněmovně obsadil místo po odstoupivším Marianu Bieleszovi.

Šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Vlastimil Tlustý považuje celou věc za provokaci. "Já jsem s ním nikdy o ničem nejednal a ani bych nejednal, protože to je člověk, který se vždy vůči ODS vymezoval velmi negativisticky," poznamenal Tlustý na adresu Kořistky. Proto je přesvědčen o tom, že poslanci nikdo nic nenabízel. Kořistkovo prohlášení má "zakrýt prázdné programové prohlášení vlády", řekl Tlustý ČTK.

"Státní zastupitelství se tím článkem bude zabývat," řekl ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka. Příslušnému obvodnímu zastupitelství, zřejmě Prahy 1, bude v nejbližších dnech uloženo, aby informace zveřejněné v tisku za pomoci policie prověřilo. "Článek bude instanční cestou předán příslušným policejním orgánům, aby prověřily okolnosti, které se v něm uvádí," upřesnil Omelka. Protože z vyjádření poslance Kořistky pro MfD vyplývá, že ho chtěl někdo zkorumpovat ve věci veřejného zájmu, bude policie prověřovat podezření z trestného činu nabízení úplatku. Kořistka už na policii vypovídal.