Předsednictvo ČSSD schválilo návrh kandidátky do evropských voleb

Vedení ČSSD schválilo návrh kandidátky do evropských voleb. Lídrem sociálnědemokratického týmu by měl být poslanec Libor Rouček.

"Je strategií sociální demokracie efektivně integrovat Českou republiku do Evropské unie tak, aby nezůstala na okraji, ale aby se stala členem hlavního proudu a měla významný vliv," uvedl předseda nejsilnější vládní strany Vladimír Špidla.

Volebního lídra i pořadí kandidátů s konečnou platností schválí Ústřední výkonný výbor ČSSD v polovině prosince. Někteří členové předsednictva by ale v čele kandidátky raději viděli senátora a někdejšího odborářského vůdce Richarda Falbra, který je nyní na druhém místě. Roučkova pozice proto ještě nemusí být definitivní.

Na třetím místě je poslanec Milan Ekert. Na čtvrté a páté místo, která považují pozorovatelé ještě za volitelná, se dostal poslanec Petr Lachnit, který byl v kabinetu premiéra Miloše Zemana ministrem místního rozvoje, a exministr zdravotnictví Bohumil Fišer.

Na dalších pěti místech jsou poslanec Vladimír Laštůvka, Olga Sehnalová, poslankyně Anna Čurdová, pražský zastupitel Jiří Paroubek a senátor František Mezihorák. Až na jedenáctém místě skončil poslanec, ministr zahraničí Zemanova Kabinetu a nedávný předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan.

Občané budou svých 24 zástupců do Evropského parlamentu poprvé vybírat příští rok v červnu. Volebním okrskem bude celá Česká republika.