Předsedové parlamentů jednali v OSN o podobě její reformy

Potřeba posílit úlohu národních parlamentů v OSN, ať už jednotlivě, anebo v rámci Meziparlamentní unie. To je jeden z hlavních bodů, na němž se v závěrečné deklaraci shodli účastníci druhé světové konference předsedů národních parlamentů, která se konala v New Yorku. ČTK to potvrdil předseda české Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, který se konference účastnil. "Hlavním smyslem je najít způsob, jak překonat mezeru v demokratičnosti mezinárodních vztahů," řekl Zaorálek. Větší zapojení parlamentů by podle něj mělo fungovat jako jistá podoba demokratické kontroly.

To ve svém projevu na konferenci zdůraznil také další z účastníků konference, předseda českého Senátu Přemysl Sobotka, když prohlásil, že "sklouzávání společnosti k diktatuře a totalitě vždy začínalo zpochybňováním zastupitelské demokracie, jejímž ztělesněním ... je právě parlament ... Zápas o větší účast parlamentu v rozhodovacích procesech je tudíž vskutku bojem o demokracii samu".

Závěry třídenní konference, která začala ve středu v sídle OSN, budou předloženy nadcházejícímu výročnímu summitu hlav států a vlád členských zemí Spojených národů. Kromě reformy OSN je konference věnována také úsilí o dosažení rozvojových cílů miléniového summitu OSN z roku 2000, mezi nimiž je na prvním místě snížení chudoby ve světě do roku 2015 na polovinu.

Účastníci konference se na znění deklarace shodli, ale do jaké míry se jí OSN bude řídit, je podle Zaorálka těžké odhadnout. "Žádné závazky z deklarace nevyplývají, ani nenese žádné sankce," řekl. "Ale OSN je odedávna místem, kde se o věcech mluví, proto podobná jednání rozhodně mají smysl, byť účinek není přesně změřitelný," dodal.

Letošní konference se účastnilo přes 150 předsedů parlamentů z celého světa. V jejím rámci se uskutečnila řada formálních i neformálních bilaterálních schůzek. Čeští představitelé se na nich mimo jiné zajímali o podporu kandidatuře ČR do Rady bezpečnosti OSN pro roky 2008 a 2009.