Premiér Gross: Kauza bytu souvisí s ekonomickým pozadím některých věcí

Premiér Stanislav Gross se domnívá, že kauza kolem jeho luxusního soukromého bytu v Praze může souviset s ekonomickým pozadím některých věcí a s mocenskými ekonomickými skupinami. Myslí si, že kauzu někdo řídí. Řekl to v nedělním diskusním pořadu České televize. Konkrétní ale nebyl. Obecně řekl, že má pro svá tvrzení řadu indicií. "Vy si myslíte, že vláda, potažmo ministerský předseda je v pozici, kdy na něj nejsou vyvíjeny tlaky z různých politických a nebo možná ještě více ekonomických mocenských skupin?" zeptal se moderátora pořadu.

Gross řekl, že někteří lidé obvolávají významné podnikatele a chtějí od nich informace o něm - třeba, zda mu s něčím pomohli. "Jsou podnikatelé nebo majitelé velkých firem, kteří mi to zavolají a jenom se diví, co se to v této republice děje," řekl. Volající lidé podle něj "mohou narazit na někoho, kdo bude mít důvod třeba premiéra v něčem skoupat". Naznačil, že někdo může mít zájem paralyzovat bezpečnostní složky a ochranu ekonomických zájmů země.

Gross tvrdí, že si na koupi čtyřmilionového bytu v roce 1999 půjčil 900.000 korun od svého strýce Františka Vika na základě ústní dohody. Později se ukázalo, že Vik sám neměl dost peněz, a tak si půjčil od bývalého novináře Rostislava Roda, který směnku prodal předsedovi neparlamentní strany Česká pravice Michalu Simkaničovi. Ten její originál zničil.

Důkazem toho, že kauzu jeho bytu někdo řídí, jsou pro Grosse zprávy o tom, že v sobotu kdosi neznámý poslal z e-mailové adresy Roda prohlášení podepsané Rodovým jménem, že nikdy nepůjčil 900.000 korun Vikovi, ani neprodal směnku Simkaničovi. Rod autorství prohlášení popřel. Simkanič potvrdil, že směnku skutečně koupil.