Premiér Gross slíbil, že jeho vláda se nebude držet při zdi

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) je přesvědčen o tom, že jeho koaliční tým nebude jen vládou udržovací. Po oficiálním jmenování ministrů na Pražském hradě slíbil prezidentovi i občanům, že kabinet vynaloží veškerou svoji energii na řešení aktuálních i nadčasových problémů země. "Mým cílem je, aby z této sestavy vznikl dobře fungující tým, který bude svou energii věnovat tomu, aby se v České republice vyplácela poctivost, aby se vyplácelo dodržovat pravidla, aby byla větší víra v budoucnost," prohlásil při slavnostním ceremoniálu nový premiér. Republika a její občané mají podle Grosse velký potenciál, takže není důvod ke skepsi.

Prezident Klaus připomněl, že vláda vznikla v poločase volebního období, po červnové demisi premiéra Vladimíra Špidly kvůli prohraným volbám do Evropského parlamentu. "Lidé, občané, voliči vyslali určitý signál, že si přejí změnu vládnutí v naší zemi. Já bych si moc přál, aby toto přání veřejnosti bylo touto vládou vyslyšeno," prohlásil Klaus. Grossovi pak připomněl, že ve své vládě nechal většinu Špidlových ministrů, nováčků přibral jen šest. "Vím dobře, že úplně nových tváří zde tolik není, nebo respektive že starých tváří moc neubylo. Přesto věřím, že toto nevadí a že tento tým s novým předsedou vlády v novém uskupení se pokusí o něco nového a něco jiného," řekl Klaus ministrům. Za velkou chybu by považoval, kdyby vláda chtěla jen "dožít" dva roky zbývající do řádných voleb. "Dva roky je dlouhá doba na celou řadu vážných, zodpovědných a odvážných iniciativ," řekl Klaus. "Myslím, že ani vás, ani občany této země nezklameme," reagoval Gross, nejmladší premiér v historii země i benjamínek mezi předsedy vlád států EU.

Po jmenování a přípitku premiér spolu s Klausem a ministry na schodišti Pražského hradu zapózoval fotografům a kameramanům při pořizování tradiční rodinné fotografie. Za zvědavého zájmu zahraničních turistů Gross položil u památníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí květiny a pěšky po zámeckých schodech sešel dolů ke Strakově akademii na první zasedání kabinetu. Většina ostatních ministrů se vrátila ke svým limuzínám. Pro vládní nováčky, kteří zatím nedostali služební auto, byl připraven mikrobus.