Premiér má mandát prosazovat ratifikaci, kampaň bude pokračovat

Premiér Jiří Paroubek má koaliční mandát prosazovat na červnovém summitu EU pokračování ratifikačního procesu evropské ústavy. Navrhnout má rovněž takové řešení, které usnadní pozici zemí, jež dokument napoprvé neschválily. Lidovci nepřesvědčili sociální demokraty a unionisty, že se má pozastavit informační kampaň o euroústavě. "Jedním z možných řešení je prodloužení ratifikačního období ze dvou na tři roky," řekl novinářům po koaliční schůzce místopředseda US-DEU František Pelc. Podle nynější dohody má ratifikace skončit v říjnu příštího roku. I když lidovci koaliční partnery ráno nepřesvědčili, na zasedání kabinetu znovu navrhli přerušit eurokampaň do doby, než se špičky EU dohodnou na dalším postupu. Podle očekávání se k nim ale nikdo jiný nepřidal a návrh neprošel. "Neměli jsme a nemáme společný názor na pozastavení kampaně," uvedl po jednání koalice předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Sociální demokracie podle Kalouska odmítla zúčastnit se schůzky tří koaličních stran a ODS, na níž by politici demokratických stran projednali českou pozici po francouzském odmítnutí euroústavy. Účast na takovém jednání, které chtěli svolat lidovci, odmítl i Pelc.

Šéf ČSSD Stanislav Gross uvedl, že občané mají právo získat informace o ústavě a že ratifikační proces bude pokračovat. Opoziční ODS tvrdí, že po francouzském "ne" je ústava neplatná a schvalování nemá smysl. Kalousek řekl, že takový názor občanských demokratů je předčasný, ukvapený a ve svých důsledcích může ohrozit myšlenku evropské integrace. Totéž podle Kalouska platí i o postoji ČSSD, která se tváří, jako by se nic nestalo.

Koaliční lídři o výsledcích středečního jednání neinformovali jednotně. Kalousek řekl, že je potřeba do jednání Evropské rady, která se má konat 16. června, udělat pauzu v kampani, přestávku využít k jednání, a pak začít kampaň na jiných základech. Gross hovořil o nutnosti pokračovat v kampani i v ratifikačním procesu v Česku s odvoláním na přijaté závazky vlády. "Je zapotřebí, aby vláda České republiky jednoznačně stála za tím, co je v jejím programu," zdůraznil. Po bruselském jednání se podle něj uvidí, na čem se Evropa shodne. K postoji KDU-ČSL na středečním jednání poznamenal: "Chovali se jako lidovci."