Premiér obvinil média z vydírání, msty a korupce

Premiér Mirek Topolánek (ODS) obvinil média z vydírání, korupce a msty. Řekl, že on osobně není přítelem zákona, který by svobodu slova reguloval, nicméně tlak médií podle něj vybízí k tomu, aby si nový zákon cestu našel. "Z mediálního prostředí se stává opravdu žumpa," připomněl slova svého předchůdce ve Strakově akademii Miloše Zemana (ČSSD). Soudit se podle něj nemá cenu, protože případná omluva nemá patřičný dopad.

Otázky týkající se diskutovaného užívání vozu, které nedávno koupila jeho životní partnerka Lucie Talmanová, Topolánek obrazně zařadil do rubriky "blbý a ještě blbější". Novináři podle něj píšou na objednávku, a to konkrétně ČSSD, nebo se nechají jednoduše ovlivnit. Předseda vlády si postěžoval na případy, kdy média uveřejnila fotografie jeho dětí či adresy, na kterých bydlí. Na objednávku byly podle Topolánka napsány i články o novém autu, které užívá spolu s Talmanovou. "Není žádný důvod spojovat to s případy politiků, kteří nebyli schopni doložit původ svého majetku," konstatoval.

Tři roky staré terénní Volvo XC 90 koupila v létě Talmanová od kamarádky. Minulý týden média napsala, že jde o vůz, který patřil přítelkyni Topolánkova spolupracovníka Marka Dalíka Gabriele Horáčkové. Ta si podle informací médií na svůj obchod v centru Prahy půjčila od J&T Banky, která s vládou vyjednává například o prodeji akcií společností ČEZ a Pražská energetika. Spolumajitel firmy J&T Patrik Tkáč možný střet zájmů vyloučil. Mladé frontě Dnes řekl, že jeho banka postupuje transparentně ve všech aktivitách, které se přímo i nepřímo dotýkají veřejných i neveřejných činitelů.

Autor: Peter Gabaľ