Premiér Paroubek podle podnikatelů neudělal příliš mnoho pro lepší podnikání

Premiér Jiří Paroubek za sto dnů svého působení v čele české vlády neudělal příliš mnoho pro rozvoj podnikatelského prostředí, shodli se zástupci podnikatelů v anketě ČTK. Vedle některých neobratných výroků kritizovali podnikatelé zejména vládní návrh zákoníku práce a zmatky kolem povinného vydávání účtenek.

"Sto dní Paroubkovy vlády nemohu hodnotit nijak pozitivně. Už jeho samotné výroky, v nichž zisky firem nazývá 'zhovadilou potřebou' a podnikatele 'kapitalisty, kteří potřebují zvýšit svůj firemní profit', svědčí o jeho přístupu k podnikatelům obecně," řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. To se podle něj nakonec projevilo i v kauze povinných účtenek. Vláda se nedokázala dohodnout mezi sebou a věc nechala dospět tak daleko, že je zákon přijat, aby se za pár týdnů opět měnil, řekl Drábek. "Totéž platí o zvyšování výdajových paušálů. Zákon, který prošel všemi řádnými procedurami, je najednou změněn, výše paušálů jedním výrokem premiéra upravována," dodal.

Premiér se programově zaměřil na nízkopříjmové skupiny a problematice domácích středních podnikatelů jako hlavních uživatelů podnikatelského prostředí se spíše vyhýbá, uvedl prezident Středního podnikatelského stavu Zdeněk Somr. "Takže těžko hodnotit výsledky, když jich mnoho není," podotkl.

"Premiér Paroubek je velmi populární, má dobré vyjadřovací schopnosti, ale nemá čas ani politický prostor pro zásadní změny ekonomiky," míní prezident Svazu podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. Do konce roku se toho podle jeho slov už moc nestihne. Uznání chyby s účtenkami potěšilo, snaha hodit na podnikatele selhání státu při kontrole nemocnosti nepotěšilo, upozornil Somr. Snaha vyhnout se těžkým tématům, jako je důchodová reforma, může být podle Somra pochopitelná, ale pak se těžko chápe zarputilá snaha přijmout kontroverzní znění zákoníku práce. Paroubek veřejně a výrazně podporuje nově připravený zákoník práce, zatímco podnikatelé považují návrh nového kodexu za naprosto nepřijatelný, doplnil Drábek, který nynější vládu označil za chaotickou a nekoncepční. "Podnikatelé zažívají za Paroubkovy vlády poměry jako v Kocourkově," uzavřel prezident komory.

Autor: Ivo Prokop