Premiér popírá tvrzení, že by chtěl Prahu vyčlenit ze seznamu UNESCO

Premiér Mirek Topolánek popírá tvrzení, že se snaží o to, aby Praha zmizela ze seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Informaci ve čtvrtek přinesl server Týden.cz. "Premiér nikdy o takovém kroku neuvažoval, neuvažuje a nikdy ho také nenavrhoval," řekl ČTK ředitel tiskového odboru úřadu vlády Martin Schmarcz.

Zápis na seznam se obecně považuje za vysoce prestižní záležitost a je také velkým lákadlem pro turisty z celého světa. Pokud někdo spekuluje o tom, zda se členství v tomto společenství památkám vyplatí, jsou to někteří architekti a developeři, pro něž znamená omezení v budování nových staveb. Politici vesměs význam zápisu nezpochybňují. Právě některé z plánovaných staveb v Praze jsou trnem v oku odborníkům. Česká republika má k dispozici vyjádření výboru pro UNESCO, který zasedal na přelomu června a července. Opětovně vyjádřil znepokojení nad plány na výstavbu výškových domů na Pankráci; Praha se má vyjádřit do února příštího roku, jak své plány upravila, aby stavby neohrozily panorama a krajinný ráz města, díky němuž se historické centrum Prahy na seznam dostalo.

Předseda českého národního komitétu ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel) Josef Štulc nechtěl údajným premiérovým výrokům příliš věřit. "Věřím, že to není oficiální stanovisko. Domnívám se, že by to neublížilo UNESCu, ale ublížilo by to Praze, kterou by to poškodilo nejen kulturně, ale i ekonomicky," řekl ČTK. Nedomnívá se, že by případné zrušení členství Prahy mohlo poškodit ostatní české památky na seznamu zapsané. Mohlo by ale ohrozit čekatele, tedy další zájemce o zápis, které eviduje ministerstvo kultury. Pro UNESCO by to byl signál, že si země zápisů a svých kulturních hodnot příliš neváží, míní odborník. Česká republika má kromě Prahy dalších 11 zápisů na listině světového dědictví a tímto počtem patří v poměru k velikosti země a množství obyvatel mezi nejúspěšnější.

Autor: Peter Gabaľ