Premiér školákům prozradil, že měl v dětství badatelské sklony

Předseda vlády Vladimír Špidla měl v dětství badatelské sklony a už jako malý chlapec nejvíce toužil po práci archeologa, lákala ho také chemie. Prozradil to při čtvrteční besedě se 120 školáky dvou základních škol z Vratimova na Frýdeckomístecku. Na otázky žáků odpovídal během své návštěvy Moravskoslezského kraje.

"Chtěl jsem být badatelem v chemické oblasti a různé takové věci. Většinou to teda směřovalo do nějakých expedičních a badatelský podniků, to znamená jistá míra dobrodružné povahy," svěřil se školákům Špidla. Uvedl, že většinu věcí, které umí, rozumí jim a jsou mu blízké, pochopil zhruba do svých 12 let.

Školáky hodně zajímaly aktuální problémy, například změny, které zemi přinese Evropské unie, a korupce v první fotbalové lize. Mimo to chtěli vědět, zda by se Špidla v budoucnu rád znovu stal premiérem nebo by chtěl dosáhnout i na prezidentskou funkci. Špidla přiznal, že zatímco post premiéra by si rád ještě jednou užil, prezidentem být nechce.

Diskuse se líbila například školákovi Ivu Skupníkovi. "Premiér je velmi sympatický pán. Vždycky jsem si myslel, že je takový nesympatický, ale svůj názor jsem změnil a velice mě překvapil."