Premiér slíbil starostům z Tachovska změny zákonů kvůli CzechTeku

Sedmadvacet starostů a místostarostů z Tachovska vyzvalo vládu, aby po nedávných zkušenostech s technoparty v tomto okrese iniciovala změny příslušných zákonů. Premiér Jiří Paroubek při přebírání podpisových archů v Kramářově vile zástupcům obcí slíbil, že jeho kabinet se změnou legislativy počítá a bude na ní pracovat.

V pasáži Lucerna v centru metropole mladí aktivisté sbírali podpisy naopak proti policejnímu zásahu. Vadí jim hlavně to, že policie zasahovala i na místě, které si účastníci CzechTeku řádně pronajali.

Starosta Přimdy Ján Sopko novinářům řekl, že obcím chybí kompetence, jak při akcích typu CzechTek postupovat. V petici starostové vyjádřili přesvědčení, že nebylo možné nečinně přihlížet nezákonnému chování účastníků technoparty a že policie má povinnost pomoci samosprávě, pokud o to požádá. K iniciativě se přidali i poslanci Václav Votava (ČSSD), Josef Švarcbek (KSČM) i senátor a starosta Tachova Ladislav Macák (ČSSD). "Je třeba, aby podobné akce byly organizované, aby nebyly problémy jako teď," míní Sopko. Vláda by se podle něj měla inspirovat v zemích EU. Masové technoparty mají být organizované a předem ohlášené, a ne aby se o nich obce dovídaly až pár hodin před začátkem, uvedl starosta. Formu policejního zásahu v Mlýnci hodnotit nechtěl.

Prezident Václav Klaus v pondělí znovu vyzval vládu, aby mu zadání, organizaci a průběh zásahu vysvětlila, Paroubkův kabinet bude o technoparty jednat příští středu. Prezident si v pondělí pozval na Pražský hrad jen Bublana. Premiér pozvání, které očekával, ještě nemá. "Pozvání jsem zatím nedostal, určitě se s panem prezidentem sejdeme," řekl Paroubek.

Organizátoři petice kritizující přístup policie počítali s tím, že je svým podpisem podpoří přední osobnosti kulturní scény. U podpisového archu se však odpoledne zastavilo jen několik lidí včetně člena spolku Šalamoun Johna Boka, výtvarníka Josky Skalníka či bývalého člena skupiny Support Lesbiens Yardy Helešice. "Policie neměla právo vytlačovat lidi z louky, kterou měli řádně pronajatou. Pokud ale porušil zákon někdo z účastníků CzechTeku, tak policie měla konat," řekl Štěpán Dlouhý z internetového serveru www.policejnistat.cz. Dodal, že očekává nezávislý posudek od Inspekce ministra vnitra, která nyní policejní zákrok prošetřuje. Další z pořadatelů podpisové akce Pavel Eichler uvedl, že od začátku protestních akcí petici podepsalo přes 10.000 lidí. Ze známých osobností jmenoval Michaela Kocába a Halinu Pawlowskou. Listina prý poputuje také do divadla Ta Fantastika a k písničkáři Jaromíru Nohavicovi, který v reakci na zásah těžkooděnců složil písničku "Už zase bijou naše děti".

Autor: Ivo Prokop