Premiér Sobotka: EU má podpořit ochranu hranic v Makedonii a Bulharsku

Evropská unie by měla více podpořit Bulharsko a Makedonii při realizaci jejich vlastních opatření k ochraně hranic. Po summitu zemí visegrádské skupiny, Makedonie a Bulharska v Praze to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Šestice zemí se dnes podle něj shodla i na nutnosti naplnění dohody mezi EU a Tureckem a podpoře snah Řecka plnit podmínky členství v Schengenu. Země také zdůraznily, že migrace nemá jiné než společné evropské řešení.

Makedonský prezident Ďorge Ivanov poznamenal, že jednání na summitu nebylo vedeno proti Řecku ani žádné jiné konkrétní zemi. Podotkl, že Makedonie nese v migrační krizi těžší břemeno než mnozí členové EU. Polská premiérka Beata Szydlová poznamenala, že Evropa potřebuje opět získat kontrolu nad migračními toky. Očekává, že nejpozději na březnovém zasedání Evropské rady budou přijata efektivní opatření.

Premiéři Visegrádu přijali na dnešním summitu také Pražskou deklaraci k 25. výročí vzniku visegrádské čtyřky (V4). Vyslovují v ní snahu o posilování Evropy a varují před vznikem dělicích čar v Evropě. Chtějí také udržet otevřené dveře do Evropské unie pro současné a budoucí kandidátské země.