Premiér: Vypuštění tunelování ze zákona je chyba ministra Němce

Vypuštění takzvaného tunelování z nového trestního zákoníku je podle premiéra Jiřího Paroubka skandál a velká chyba ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU). Naznačil, že za odstraněním trestného činu zneužití informací v obchodním styku může být vazba mezi Němcem a lidmi z ODS. Paroubek novinářům řekl, že se na to ministra zeptá.

Je to další konflikt mezi socialistickým předsedou vlády a unionistickým vicepremiérem. Předtím se dostali do sporu kvůli bývalému Němcovu náměstkovi Jiřímu Vyvadilovi (ČSSD) či kauze katarského prince.

Tunelování odstranili z trestního kodexu poslanci na návrh svého ústavně-právního výboru. Poslanec ODS Marek Benda to zdůvodňoval obavami z přílišné kriminalizace podnikatelského prostředí. Němec iniciativu poslanců podpořil.

Podle premiéra se poslanecký klub ČSSD už touto věcí zabýval a hodlá zmíněný trestný čin do zákoníku znovu dostat formou pozměňovacího návrhu k jiné normě. "Prostě tunelářům neposkytneme tuto benevolenci, toto privilegium," dodal předseda vlády. Na premiéra se v úterý obrátili zástupci SNK Evropských demokratů s výzvou, aby právě kvůli vypuštění tunelování poslanci ČSSD trestní zákoník nepodpořili. Někteří odborníci varují před tím, že pokud trestný čin zneužívání informací v obchodním styku v zákoníku nebude, takzvané tuneláře nebude možné dál trestně stíhat.