Přerovskou památku se nepodařilo zachránit

Demoliční bagr začal v pátek dopoledne definitivně bourat zdi spolkového domu Trávník v Přerově. Odpoledne již z budovy, o jejíž záchranu část Přerovanů bojovala sedm dní, zbývaly pouze trosky. Aktivisté se sice pokusili demolici spolkového domu zabránit, ale nakonec svou blokádu bagru po dohodě s policií ukončili. Objekt chtělo ministerstvo kultury znovu vrátit na seznam kulturních památek, odkud ho dříve vyřadilo. Ministr kultury Václav Jehlička se rozhodl celý případ znovu prověřit. Postup majitelů objektu odsoudil a chce v co možná nejkratší době zahájit přípravu nového památkového zákona, který by celý tento proces jednoznačně vymezil.

Stavební firma podle šéfa přerovského stavebního úřadu Jiřího Justa v pátek ráno splnila všechny podmínky demoličního výměru, a mohla proto podle jeho začít názoru bourat. Zástupce stavební firmy uvedl, že objekt bude definitivně skácen do tří dnů, poté se bude místo odklízet. Pro záchranu památky stačilo pozdržet demoliční práce do příštího čtvrtka, kdy by nabylo právní moci usnesení ministerstva o zahájení správního řízení, které mělo za cíl vrátit objekt na seznam kulturních památek. To se ale již nepodařilo.

Osud památky rozdělil Přerovany na dva tábory. Zatímco mnozí lidé o její záchranu usilovali všemi možnými prostředky, jiní dům doporučovali zbourat jako "starý komunistický barák."

Autor: Peter Gabaľ