Prestiž armádních psovodů z Grabštejna ve světě stále roste

Stále větší prestiž získávají ve světě psovodi z armádní veterinární základny v Grabštejně. "Dobrý zvuk máme také díky misím v Kosovu a v Iráku," řekl ČTK zástupce velitele základny Marcel Rybář. V Iráku jsou se svými psy dva profesionální vojáci z Grabštejna, v Kosovu jeden. V Kosovu slouží ještě dva další čeští psovodi. Především tam hledají ukryté zbraně a drogy. Díky jejich výsledkům si je s sebou berou na akce i jednotky jiných zahraničních armád. "V jedné usedlosti lidé zapírali, že mají zbraně. Když jsme tam přivedli našeho psa, hned je dobrovolně vydali. Věděli totiž, že by je stejně našel," podotkl Rybář. V Iráku střeží grabštejnští psovodi českou vojenskou polní nemocnici. Jejich psi vzbuzují mezi místními obyvateli velký respekt.

V Kosovu jsou psovodi z Grabštejna už rok, v Iráku necelého půl roku. Střídají se pravidelně po půl roce. Ti, kteří mají odjet zhruba za měsíc, se již připravují mimo grabštejnskou posádku. Cvičí společně s jednotkami, s nimiž do zahraničí pojedou. "Je důležité, aby se co nejvíce stmelili," uvedl Rybář. Protože v Grabštejně chybí nyní kvůli zahraničním misím šest nejlepších profesionálních psovodů, nemůže základna předvádět veřejnosti výcvik psů. Spojuje ho vždy s velkými kulturními a zábavnými akcemi v areálu sousedního hradu.

V grabštejnské posádce procházejí výcvikem především němečtí a belgičtí ovčáci, ale také rotvajleři a další plemena. Dají se využívat v boji proti terorismu, protože dokážou najít také výbušniny. V polovině září se v Grabštejně uskuteční mezinárodní soutěž armádních psovodů, v říjnu odjedou psovodi na kynologický biatlon do Švýcarska. Zájem o zkušenosti českých psovodů projevila americká armáda, jejíž specialisté zřejmě ještě letos do Grabštejna přijedou.