Prezident Klaus nechce se jmenováním vlády dlouho otálet

Prezident Václav Klaus nechce podle Mladé fronty Dnes dlouho otálet se jmenováním vlády, kterou mu ve čtvrtek navrhl premiér Mirek Topolánek. Udělá to, i když má výhrady k její podobě i k tomu, jak má případně získat důvěru sněmovny. Že by chtěl "zlobit" co nejdéle, se od něj nedá očekávat, uvedl prezident v rozhovoru. Prezident ve čtvrtek vyzval šéfa ODS Topolánka, aby ještě jednal o širší parlamentní podpoře pro nový kabinet. "Když jsem viděl různé peripetie těch jednání, tak jsem v jednu chvíli řekl - jestli jste jakékoli pokusy o širší dohodu odepsali, tak já chápu tento druhý pokus jako víceméně naslepo vystřelený," řekl Klaus. Podivil se rovněž tomu, že mu Topolánek přinesl seznam ministrů "natvrdo na křídovém papíře" jako definitivní verzi, aniž s ním jakékoliv jméno konzultoval.

Část odborníků soudí, že prezident podniká kroky, ke kterým ho ústava neopravňuje. Klaus to v rozhovoru pro MfD odmítl a tvrdí, že ústavu v ničem neporušil. "Všichni víme, že ústavně není žádná definitivní brzda, jak bych já toto mohl zarazit," poznamenal. Svým postojem dal údajně najevo, jak se mu vláda ve složení a prosazení líbí, nebo nelíbí.

K napětí mezi prezidentem republiky Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem se vyjádřil i předseda KSČM Vojtěch Filip. Právu řekl, že by mohla Sněmovna Klausovi navrhnout, aby odebral Topolánkovi mandát.