Prezident Klaus očekává v pondělí demisi od premiéra Grosse

Prezident Václav Klaus nepřijme demise sedmi ministrů, které mu již delší dobu leží na stole. Zopakoval, že očekává v pondělí demisi celé vlády premiéra Stanislava Grosse. Podle dohody by se novým premiérem měl stát Jiří Paroubek, výměnu ale ještě v sobotu musí posvětit Ústřední výkonný výbor ČSSD. K dohodě o odstoupení Grosse a zformování nové vlády na základech dosavadní spolupráce lídři ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody dospěli po mnoha peripetiích několikaměsíční vládní krize, kterou odstartovala aféra kolem financí Grossovy rodiny. Dohodu stran vládní koalice Klaus chápe "jako příslib odstranění hrozby vzniku menšinové vlády ČSSD bez předem sjednané podpory". V prohlášení prezident připomněl, že tuto variantu řešení vládní krize nebyl ochoten umožnit.

Jiří Paroubek nyní jedná o skladbě nového kabinetu. Očekává se, že se jeho složení příliš nezmění. Střídání by se mělo týkat jen několika ministerských křeslech. Konečná podoba kabinetu by podle Paroubka měla být hotová do konce týdne. Závěrečné rozhodnutí o řešení vládní krize spočívá na Ústředním výkonném výboru ČSSD, který se sejde v sobotu. Očekává se však, že návrh vlády s Paroubkem čele výraznou většinou schválí. Podle zjištění ČTK jsou i ti největší odpůrci unaveni vleklou krizí, která podle nich sociální demokracii poškozuje, a považují rychlé a třeba i špatné řešení za lepší než žádné.

S pravděpodobným budoucím premiérem se dohodl na svém dalším působení v kabinetu vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Ve vládě se chce i nadále věnovat především podpoře podnikatelů, vědy a výzkumu, dokončení strategie hospodářského růstu a přípravě na čerpání peněz z Evropské unie po roce 2007. Ekonomičtí experti a zástupci podnikatelů chválí Jahna jako mimořádně schopného ekonoma a vyjednavače. Ve vládě by měla zasednout i ministryně školství Petra Buzková a zdravotnictví Milada Emmerová. Po té chce Paroubek do tří měsíců koncepci zdravotnictví. Ministrem bez portfeje se stane právník Pavel Zářecký. V této funkci nahradí Jaroslava Bureše.