Prezident Klaus přijal na Hradě nového amerického velvyslance

Prezident Václav Klaus se v úterý na Pražském hradě setkal s novým americkým velvyslancem Williamem Cabanissem. Americký diplomat Klausovi oficiálně předal své pověřovací listiny. Při formálním půlhodinovém rozhovoru spolu prezident a nový velvyslanec USA hovořili mimo jiné o česko- amerických vztazích, řekl ČTK šéf politického odboru Klausovy kanceláře Ladislav Mravec. "Jak pan prezident, tak pan ambasador si potvrdili veliký zájem na těchto vztazích a označili je za dobré," uvedl Mravec. Při takzvaných nástupních audiencích se podle protokolu nejedná o konkrétních problémech, ale velvyslanci diskutují s hlavou státu například o své zemi. Vedle Cabanisse Klaus na Hradě přijal i nového velvyslance suverénního řádu maltézských rytířů a velvyslankyni západoafrické republiky Burkina Faso.

Nový americký velvyslanec přicestoval do Prahy v pátek. Cabaniss pochází z Alabamy, kde má pověst úspěšného podnikatele, a je dlouholetý blízký přítel rodiny prezidenta George Bushe. Pětašedesátiletý republikán vystřídal v Praze Craiga Stapletona. Ten se v prosinci po dvou a půl letech vrátil do vlasti, aby Bushovi, který je jeho příbuzným, pomohl v kampani ke znovuzvolení v letošních prezidentských volbách.

Jednou z prvních Cabanissových aktivit ve funkci velvyslance bude společná cesta s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou do Iráku. Odletět by tam měli již ve středu. Cesta má mimo jiné podpořit české podnikatele, kteří se snaží získat kontrakty na obnovu válkou poničené země. Na veřejnosti se objevily otazníky, zda je cesta do Iráku bezpečná. Ministerstvo ale o jejím zrušení neuvažuje.