Prezident Klaus v pátek jmenuje Davida Ratha ministrem zdravotnictví

Prezident Václav Klaus tento pátek jmenuje Davida Ratha novým ministrem zdravotnictví. Klaus dosud Ratha odmítal uvést do vládní funkce kvůli tomu, že kandidát na ministra současně stojí v čele České lékařské komory. Souběh obou funkcí prezident považoval za nepřípustný střet zájmů. Rath nakonec tento týden oznámil, že se ve středu vzdá vedení komory. Ministerstvo zdravotnictví po odvolané Miladě Emmerové dosud vedl vicepremiér Zdeněk Škromach, fakticky jej však řídil Rath jako první náměstek.

"Pozdě, ale přece," reagoval na oznámení Hradu premiér Jiří Paroubek, který se kvůli osobě nového ministra zdravotnictví dostal s prezidentem do dalšího ze vzájemných konfliktů. Novinářům řekl, že Klausovo rozhodnutí mohlo padnout daleko dříve - například začátkem minulého týdne, kdy se Rath v čestném prohlášení zavázal, že vzápětí po jmenování ukončí veškeré činnosti neslučitelné s ministerskou funkcí. "Ztratili jsme několik dní. My jsme tu věc řešili rozumným a pragmatickým způsobem, že byl praktickým vedením resortu okamžitě pověřen pan doktor Rath ... Pro mě je to ukončená epizoda," prohlásil Paroubek.

Rath nepředpokládá v chodu úřadu zásadní změny. Jen se po jeho jmenování zjednoduší administrativa, protože dosud musel řadu dokumentů podepisovat Škromach. "Z tohoto pohledu to bude šikovnější pro chod úřadu," uvedl. "Vítáme jmenování a děkujeme panu prezidentu Klausovi, že po zbytečných průtazích bude splněna povinnost, která vyplývá z ústavy," řekla ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Kocová.

Premiér navrhl Ratha do ministerského křesla již dvakrát. V pondělí pak na Hrad poslal žádost, aby prezident pověřil řízením ministerstva jeho samého. Den poté prezidentská kancelář oznámila, že prezident o jmenování ministra rozhodne až poté, co se vyjasní, kdo je na ministra vlastně nominován - zda Rath, nebo Paroubek. "Mě to nepřekvapilo, mě to docela příjemně pobavilo," reagoval ve středu Rath. Trvá na tom, že postupoval podle rad ústavních právníků. "Za to, že má prezident trochu svéráznější výklad ústavy, já nemohu," dodal. Premiér ve středu Klausovi oznámil, že bere zpět svůj návrh, aby prezident pověřil řízením resortu jeho, a už potřetí navrhl za ministra Ratha. "Prezident republiky vzal tuto žádost na vědomí a rozhodl se, že v pátek 4. listopadu 2005 jmenuje doktora Ratha ministrem zdravotnictví," uvedl mluvčí Hradu Petr Hájek. Rath již dříve ČTK řekl, že když se stane ministrem, hodlá vyměnit řadu vedoucích pracovníků na ministerstvu. Svá místa dali ještě před odvoláním Emmerové k dispozici všichni ministerští náměstci, Rath počítá s odchodem většiny z nich.