Prezident Zeman podepsal nové zákony

Zavedení pevných cen místo maximálních limitů pro výkup pozemků kvůli stavbě silnic, dálnic a jiné infrastruktury přinese novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Omezí se i bonusy za výkup zemědělské a lesnické půdy. Změna pravidel začne platit do tří měsíců. Cílem novely je urychlit přípravu dopravních staveb, které brzdí snaha majitelů pozemků domoci se co nejvýhodnější ceny. Dosavadní maximální limity cen pro výkup pozemků se mají změnit v pevně stanovené ceny. U jiných než stavebních pozemků, tedy u polí nebo lesů, se sníží koeficient z dosavadních 16 na polovinu. Jejich cena se tedy stanoví tak, že se odhadní cena vynásobí osmi.

Obyvatelé budou moci požádat o účast na vojenském cvičení a tím se začlenit do takzvaných dobrovolných záloh armády. Předpokládá to novela branného zákona. Cílem novinky je více zapojit lidi do plnění branných povinností. Předloha, která také umožní nasadit členy armádních aktivních záloh v zahraničních misích, bude účinná od července. Kabinet původně navrhoval opětovné zavedení plošných odvodů mladých mužů a žen. Potom, co se proti tomu zvedl odpor mezi poslanci, přišlo ministerstvo s odvody dobrovolnými. Příslušníci armádních aktivních záloh budou brát proti současnosti trojnásobné odměny a dostanou lepší výhody. Předpokládá to návrh zákona o službě vojáků v záloze.

Prezident Miloš Zeman podepsal také novelu zákona o významné tržní síle, která má více chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu může novela zdražit potraviny a umožňuje šikanovat odběratele. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže však už dříve obavy ze zdražení odmítl. Schválená novela mimo jiné zavádí pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Těmto aliancím bude za zneužití tržní síly hrozit postih.

Chodci na silnici mimo obec budou muset mít na sobě reflexní prvky. Řidiči budou muset čistit auta od sněhu a ledu. Počítá s tím novela zákona o silničním provozu. Norma také umožní obcím omezit provoz vozítek segway. Změny začnou platit ještě letos během února. Zákon také umožní odebrat na půl roku řidičský průkaz těm, kdo by přejížděli železniční přejezd v době signalizace příjezdu vlaku. Pokuta za takový přečin se zatím nezvýšila, do budoucna se ale zvažuje její navýšení z 5000 korun na pětinásobek.