Příběh Pražského hradu obohatí výstavy o korunovacích

Expozici Příběh Pražského hradu, přístupnou již dva roky, obohatila tematická část věnovaná korunovacím českých králů. Postupně budou připraveny tři kolekce - letošní první se týká doby Přemyslovců, Lucemburků a Jagellovců. Součástí výstavy se tak podle informací ze středeční tiskové konference stal originál svatováclavského meče, kopie svatováclavské koruny a další vzácné památky. Téma korunovací ztvárnili pořadatelé v gotickém podlaží Starého královského paláce, takzvané Věži Václava IV., kde byla dosud dílčí expozice Příběh vzdělanosti.

Instalaci obohatily audiovizuální programy, pro dětské návštěvníky je přístupný interaktivní přehled všech korunovaných českých panovníků. Korunovace se stávají hlavním motivem i pro doprovodné akce během celého roku, mimo jiné pro dětský víkend, znalostní soutěže či přednáškový cyklus.

Na Pražském hradě bude možné během dubna rovněž sledovat výrobu repliky unikátního středověkého stavebního jeřábu. Inspirací je kresba z Bible Václava IV. z posledních let 14. století. Projekt vznikl původně pro hrad Točník, na Pražském hradě by měl funkční jeřáb sloužit do konce září. Na Točníku bude poté využit pro opravu střechy paláce a později tam zůstane jako exponát. Projektem jeřábu na lidský pohon zajímá zkoumání a obnova zapomenutých technologií a postupů, které podle nich lze znovu zavést do praxe.