Příčinou úmrtí Karla Zicha bylo onemocnění srdce

Příčinou smrti zpěváka Karla Zicha, který zemřel 13. července na dovolené při potápění na Korsice, bylo onemocnění srdce. Vzhledem k charakteru onemocnění mohla fyzická zátěž smrt vyvolat, ale mohla to být zátěž jakéhokoli druhu, řekl šéf Ústavu soudního lékařství Jiří Hladík. Francouzské úřady Zichovo úmrtí vyhodnotily jako utonutí bez cizího zavinění. Zichova rodina požádala o provedení pitvy Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Příčinou smrti bylo kardiovaskulární onemocnění, nikoli nepřirozené úmrtí, tedy ani utopení, ani rychlé vynoření z hloubky, dodal Hladík.

Posledního rozloučení s populárním zpěvákem Karlem Zichem se v Praze zúčastnily stovky lidí. Břevnovská klášterní bazilika se zcela zaplnila již dlouho před začátkem bohoslužby. "U Karla bylo vynikajících vlastností hodně dohromady," řekl ČTK zpěvák Karel Gott, který se obřadu rovněž zúčastnil. Byl to podle něj vynikající muzikant, zpěvák, kamarád a kolega. "Vzájemně jsme si prokazovali úctu," prohlásil Gott. Těžko nahraditelný je Zich i podle Jiřího Tichoty, s jehož Spirituál kvintetem roky zpíval. Během bohoslužby slova zazněly Zichovy písně i píseň Erika Claptona inspirovaná předčasným úmrtím - melodie zpěváka, kterého prý měl Zich velmi rád.

Zich, který se narodil 10. června 1949, pocházel z rodiny matematika a hudebníka Otakara Zicha, jehož otec byl skladatelem a estetikem. Karel Zich vystudoval kompozici a estetiku se sociologií, ale vždy se pak už věnoval jen muzikantské dráze. K jeho nezaměnitelnému hlasu patřila kytara. Pro jeho interpretaci rokenrolu se mu říkalo český Elvis. Podle jeho oblíbeného zpěváka Presleyho. Zich prodal celkem přes milion desek a odzpíval tisíce koncertů ve vlasti i zahraničí.