Primátor: Úředníci magistrátu v případu bourání Eboli nechybovali

Úředníci karlovarského magistrátu se podle primátora Zdeňka Roubínka v případu nepovolené demolice podstatné části historického domu Eboli v lázeňské části města nedopustili žádné chyby. Budovu z roku 1867, zapsanou na seznamu UNESCO, zbourala až na čelní stěnu firma Eden Group, jež ji měla opravit. Magistrát jí přitom vydal pouze omezená povolení k některým dílčím úpravám v objektu.

Společnost Eden Group, která v téže ulici provozuje pětihvězdičkový hotel Plaza, je přesvědčena o tom, že postupovala správně. "Děláme jenom to, na co máme povolení, a to v souladu se zákonem," uvedl člen představenstva Eden Group Jan Motlík. "S památkáři vstoupíme v jednání. Nepochybuji o tom, že nám bude naprosto vyhověno," uvedl.

Podle primátora nemá stavební úřad jiné kompetence než s investorem zahájit správní řízení o uložení pokuty. Může být až 750.000 korun. Po zjištění situace v Eboli také nařídil okamžité zastavení dalších prací. Památkáři podají kvůli demolici trestní oznámení na neznámého pachatele. "Mám obavy, že už vznikly nevratné škody. Pro mě jako primátora města i jako historika neexistuje nyní pro tento čin opodstatnění. Pokusíme se připravit taková opatření, aby v budoucnu při podobných investičních akcích nedošlo k obdobné situaci," řekl Roubínek.