Přímo volit prezidenta chce ČSSD, KDU a SZ, váhají ODS a KSČM

Zavedení přímé volby prezidenta z parlamentních stran podporují ČSSD, KDU-ČSL a Strana zelených. Opatrně se k této změně ústavy postavil předseda komunistů Vojtěch Filip. Občanští demokraté nemají v této věci jednotný názor. Šéfové stran to uvedli na středeční konferenci v sídle Senátu. Žádný z nich ale nepodpořil rozšíření pravomocí prezidenta, s čímž by změna volby prvního muže státu musela být spojena podle ministra pro legislativu Cyrila Svobody (KDU-ČSL). Posilování pravomocí prezidenta by zavádění přímé volby zbrzdilo, míní jeho stranický šéf Jiří Čunek s tím, že se bude dost diskutovat už jen o pravidlech přímé volby.

Lídr ODS Topolánek na konferenci uvedl, že v jeho straně nepanuje na přímou volbu hlavy státu jednotný názor. Sám je spíše pro zachování tradiční nepřímé volby prezidenta, neboť nevidí důvod ji měnit. Tento výběr není podle premiéra méně demokratický ani funkční, než kdyby tuto pravomoc získali voliči.

ČSSD bude podle svého předsedy Jiřího Paroubka prosazovat přímou volbu prezidenta, ne však posílení jeho pravomocí. Paroubek argumentoval vnitrostranickou anketou na toto téma, v níž se 86 procent sociálních demokratů vyslovilo pro přímou volbu prezidenta a 90 procent proti rozšíření pravomocí hlavy státu.

Také předseda Strany zelených Martin Bursík si myslí, že zavedení přímé volby prezidenta není nutné spojovat se změnou jeho pravomocí. Poukázal na příklad Slovenska, Rakouska nebo Polska, kde o nejvyšší ústavní funkci rozhodují občané, a přesto má v těchto zemích prezident podobné kompetence jako český. Přímo volený prezident by byl podle Bursíka nezávislejší na dohodách stran. Šéf zelených odmítl obavy, že by si lidé do čela státu vybrali baviče či "pophvězdy". Pokud jsou kompetentní vybírat zákonodárce, mohou podle něj rozhodnout i o hlavě státu.

Šéf komunistů Vojtěch Filip prohlásil, že jeho strana není proti přímé volbě prezidenta. Zdůraznil ale, že pokud se má v Česku posílit přímá demokracie, dávají komunisté přednost přijetí zákona o obecném referendu.

Autor: Peter Gabaľ